Blog Maatregelen

Cristel van de Ven (VZN): 'Zelfstandigen worden verwezen naar de bijstand'

De verlenging van de avondlockdown tot tenminste 14 januari 2022 komt niet als een verrassing voor Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Maar ze is wel bezorgd in haar nieuwste blog: ,,Dit brengt veel zelfstandig ondernemers in ernstige nood, zowel financieel als mentaal. Zij kunnen opnieuw een lange periode niet (op volle kracht) werken. Hierdoor kelderen hun inkomsten, maar op steun vanuit de overheid hoeven zij niet te rekenen."

Cristel van de Ven 15 december 2021

Vzn cristel van de ven

Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN).

Lees ook: Reacties op verlenging coronamaatregelen: 'Pijnlijk, maar niet onverwacht'

Voor het eerst in anderhalf jaar tijd noemt premier Rutte zzp’ers in het rijtje van getroffen ondernemers. Hij vergeet hen echter mee te nemen in de financiële steunmaatregelen. Grotere ondernemingen met hoge vaste lasten en personeel worden door onze overheid gestut. Zelfstandigen worden verwezen naar de bijstand. Dit kabinet meet met twee maten. Dat is onacceptabel.

Versoepelde Bbz-regeling geen passend alternatief voor Tozo

Na de vorige coronapersconferentie besloot het kabinet om de coronasteunpakketten voor ondernemers opnieuw in te voeren. De Tozo-regeling, bedoeld als tijdelijke overbrugging voor zelfstandigen in nood, keert echter niet terug. Hiervoor in de plaats gekomen is een versoepelde bijzondere bijstand voor zelfstandigen (de Bbz-regeling). VZN ontvangt signalen dat niet alle gemeenten de regels voor een Bbz-aanvraag versoepeld toepassen. Mensen worden bijvoorbeeld weldegelijk gevraagd om inzicht te geven in hun vermogen, terwijl demissionair staatssecretaris Wiersma (van SZW) vorige week tijdens het debat over de coronasteun benadrukte dat dit niet de bedoeling is. De versoepelde Bbz-regeling is geen passend alternatief voor de Tozo, en bovendien mentaal van een totaal andere orde.

"Zelfstandigen worden verwezen naar de bijstand. Dit kabinet meet met twee maten. Dat is onacceptabel"

Cristel van de Ven, voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Bij de ondernemersregeling waar zelfstandigen een beroep op kunnen doen, de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), vissen zij ook vaak achter het net vanwege o.a. de eis van een aparte bedrijfsoprit. Zelfstandig ondernemers kampen dus met minder inkomsten en doorlopende vaste kosten. Dit is een recept voor ellende.

VZN steunt de uitspraak dat er een lange-termijnvisie moet komen op een duurzame uitweg uit de coronacrisis en is bereid hierover verder in gesprek te gaan met de bewindslieden. Voor de korte termijn roept zij het kabinet echter op tot boter bij de vis. Daarom mijn oproep: kom over de brug en breng de Tozo terug.

Lees ook: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Cristel van de Ven

Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling

Als voorzitter van VZN schrijft Cristel van den Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.

Wil je meer weten over VZN; wie we zijn, waar we voor gaan en staan? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws