Nieuws Financiën

Brexit: bedrijven uit de regio kijken even kat uit de boom

Regionale organisaties en bedrijven verwachten gevolgen van Brexit, maar het is voorlopig even rustig de kat uit de boom kijken. Dat blijkt uit een korte rondgang door de regio. "Wij zijn een organisatie die culturele en vriendschappelijke banden tussen Groot-Brittannië en ons land wil stimuleren. Daar verandert een Brexit niets aan."

Peter Leunissen 30 juni 2016

Brexit 3

Dat zegt Cor Koppert, penningmeester van de British Society Deventer. De organisatie telt circa 70 leden: Nederlanders en Britten die in Nederland wonen. "Wat Brexit betekent? Tja, koffiedik kijken voor eenieder. Het zou voor de Britten wel eens het zwaarste kunnen zijn, zeker nu Schotland en Noord-Ierland juist tegen hebben gestemd."

Vrij verkeerTransportorganisaties vrezen dat een einde aan vrij verkeer van mensen en goederen een behoorlijke impact heeft op vervoerders. Jules Menheere van Vos Transport met vestigingen in onder meer Apeldoorn en Deventer: "Ik had niet verwacht dat de Britten zo dom zouden zijn voor een Brexit te kiezen. Dit gaat gevolgen hebben voor ons bedrijf. Op korte termijn zal er weliswaar niet heel veel veranderen, maar op termijn wel. De handel kan afnemen, wachttijden aan de grens nemen toe, transport wordt duurder. In het uiterste geval gaan we op andere bestemmingen rijden."

Gedevalueerde pondPieter Bas Broshuis van de gelijknamige trailerbouwer in Kampen, verwacht directe gevolgen. Het bedrijf haalt een kwart van de omzet uit Groot-Brittannië. Het pond is meteen enorm gedevalueerd door Brexit, dus exportproducten worden behoorlijk duurder. Daarbij ontstaat onzekerheid. "Wij maken kapitaalgoederen die een levertijd van soms een half jaar hebben. Ik kan me voorstellen dat Britse bedrijven denken: hoeveel werk heb ik nog over zes maanden? Laat ik de investering maar even uitstellen. Ik hoorde net Rutte op de radio, die zei dat de scheiding maar snel doorgevoerd moet worden om de onzekerheid zo kort mogelijk te laten duren. Daar ben ik het mee eens." Broshuis verwacht geen problemen voor zijn bedrijf: "We hebben enorm veel werk."

Nuchtere reactiesRon van Gent directeur van VNO-NCW Midden-Nederland zegt dat de meeste ondernemers nuchter reageren. "We hadden het liever niet gewild. Maar we doen ook zaken met landen die veel ingewikkelder zijn dan Groot-Brittannië ooit zal worden. We moeten op een nette manier de boedel scheiden. De EU moet het signaal van de Britten serieus nemen. Want het is van belang, dat we de boel bijeenhouden."

Gerelateerde artikelen:

'Niemand weet iets van de gevolgen van Brexit'Twentse bedrijven voelen nu al negatieve gevolgen van BrexitLaat de Brexit niet het nieuwe excuus wordenOnvrede over Brexit: operadirecteur Mansfield wordt Nederlander'Nederlandse ondernemers moeten hoofd koel houden na Brexit'Kweker uit Boskoop: 'Brexit gaat me tonnen kosten'