Politieagenten en buschauffeurs voeren al maanden actie om het vroegpensioen voor agenten overeind te houden. Nu is er nog een tijdelijke regeling waarmee dat mogelijk is, maar eind volgend jaar vervalt die. Afgelopen weekeinde was er daarom bijvoorbeeld uit protest niet bij alle voetbalwedstrijden in de eredivisie politie aanwezig.
Lees ook: Ondernemer (71) keerde terug uit pensioen om bedrijf te redden: ‘Gebruiken hem nu als boegbeeld’
In 2005 heeft het toenmalige kabinet-Balkenende het belastingvoordeel geschrapt waardoor bedrijven hun personeel eerder dan hun AOW-leeftijd konden laten stoppen met werken. Wel werd toen gezegd dat er een oplossing zou worden gezocht voor mensen met zware beroepen. Sindsdien is er geen permanente oplossing gevonden, omdat werkgevers en vakbonden het niet eens konden worden over wat precies een zwaar beroep is. Wel zegt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) ‘goede hoop’ te hebben dat er nog een akkoord komt.
Nu is er wel een tijdelijke regeling: de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Als mensen drie jaar eerder stoppen met werken, mag de werkgever hen een geldbedrag ter hoogte van de AOW-uitkering betalen tot de tijd dat ze echt AOW krijgen. Die regeling vervalt echter eind 2025.
Wetswijziging ingediend om regeling permanent te maken
GroenLinks-PvdA en SP hebben nu samen een wetswijziging ingediend om de regeling permanent te maken. ,,Het moet nu geregeld worden”, zegt Kamerlid Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) in het AD. ,,Mensen moeten zich kunnen voorbereiden op hun pensioen en niet pas ergens volgend jaar een week van tevoren horen of ze wel of niet eerder kunnen stoppen met werken.’’
Mensen moeten zich kunnen voorbereiden op hun pensioen en niet pas ergens volgend jaar een week van tevoren horen of ze wel of niet eerder kunnen stoppen met werken
De twee partijen willen de regeling ook verruimen. In plaats van maximaal een uitkering ter hoogte van de AOW, zouden werkgevers mensen die eerder willen stoppen met werken een bedrag van maximaal 5500 euro bruto moeten kunnen uitkeren. Stultiens: ,,We doen dat omdat we zien dat mensen met zware beroepen vaak niet de mensen zijn die het meest verdienen. Voor hen is het nu financieel niet altijd haalbaar om gebruik te maken van de regeling, dat moet veranderen.’’
Renteaftrekbeperking voor grote bedrijven op de tocht
Om dat te betalen, willen de partijen een voorgenomen belastingvoordeel voor grote bedrijven niet door laten gaan, de zogeheten renteaftrekbeperking. Dat moet 400 miljoen euro opleveren. ,,Ruim genoeg om deze nieuwe regeling voor zware beroepen mee te betalen’’, denkt Stultiens.
Of het amendement een meerderheid haalt, is twijfelachtig. Wel staat het kabinet onder druk om de regeling in elk geval te verlengen. Regeringspartijen PVV, NSC en BBB waren in hun verkiezingsprogramma voor voortzetting van de RVU-regeling. Maar in de formatie is daar niets over afgesproken. ,,Voor die groep hebben wij helaas niets kunnen regelen’’, zei PVV-leider Geert Wilders in het debat over het hoofdlijnenakkoord.
Lees ook: Robots moeten bij dit bedrijf pensioengolf opvangen: ‘Zonder kun je groei vergeten’
Volgens Van Hijum zullen werkgevers en vakbonden ‘een stap moeten zetten’. Hij benadrukt dat het een ingewikkeld probleem is. Niet alleen omdat moet worden vastgesteld wie precies een zwaar beroep heeft, maar ook omdat er op dit moment een groot tekort aan arbeidskrachten is.