Nieuws Cryptocurrency

Na Walmart-gerucht: gaan we onze boodschappen met bitcoins betalen?

We zijn er inmiddels aan gewend dat we niet meer in guldens betalen, maar in euro's. En vaak niet met contant geld, maar met de pin. De Amerikaanse supermarktketen Walmart en Amazon lijken op zoek naar een strategie voor cryptocurrency. Is de volgende stap dat we in supermarkten en webshops met digitale munten gaan betalen, of sterker nog, dat bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo en Bol.com hun eigen munteenheid gaan introduceren?

Rodrick de Munnik 17 augustus 2021

Laatste update: 18 augustus 2021 13:20

Shutterstock 1976873807

Foto: Shutterstock.

Met een vacature, waarin Walmart aangaf te zoeken naar een medewerker die de strategie op het gebied van digitale munten en blockchain moet gaan vormgeven, gaf het bedrijf voer voor wereldwijde speculatie. Wat gaat Walmart doen? Kunnen we bij de Amerikaanse supermarktketen straks met crypto betalen?

Zo'n vaart zal het niet lopen, meent Toon Schraven van bitcoin-wisselkantoor BTC Direct. De vacaturetekst is niet duidelijk genoeg om af te leiden welke richting Walmart precies wil opgaan met digitale munten. En zonder directe kennis blijft het speculeren, zegt Schraven. ,,Ik denk eerlijk gezegd niet dat ze gaan onderzoeken of je met bitcoins kan gaan betalen in de winkel. Daar heb je namelijk niet zo veel kennis voor nodig. Met een QR-code of een bitcoinadres kom je dan al een heel eind.”

Lees ook: Wereldwijde cryptomarkt weer goed voor meer dan 2 biljoen dollar

Ook is de markt er niet klaar voor, zegt Schraven. ,,Daar is de munt nog te volatiel voor. Voor de prijs in bitcoins waarvoor ik vandaag een schroevendraaier koop, koop ik wellicht morgen een accuboormachine. Of andersom. Daar begint niemand aan, zowel de winkelier niet als de klant.” Hij wijst daarbij naar online retailer Amazon, waarover eerder deze maand geruchten de ronde gingen dat het digitale munten zou gaan accepteren als geldig betaalmiddel. Amazon: niets van waar.

Lees ook: Walmart kijkt naar gebruik cryptomunten

Toch liggen er volgens Schraven crypto-kansen voor bedrijven als Amazon en Walmart, maar dan moeten we anders kijken. ,,Dat zijn reusachtige ondernemingen. Natuurlijk bekijken zij de ontwikkelingen in de cryptocurrency goed. Bitcoin is veruit de best presterende asset van de afgelopen tien jaar. Meer nog dan het verkopen van producten in de winkel of het beleggen in vastgoed. Ik kan me voorstellen dat ze zelf een munt willen introduceren, waarmee klanten in de winkel kunnen betalen. Dan kan Walmart ook geld verdienen als die digitale munt in waarde stijgt.”

'Speculeren met cryptomunten'

Schraven ziet nog een andere optie. ,,Maar wat ik ook niet uitsluit, is dat ze iemand zoeken om zelf te gaan speculeren met cryptomunten. Ze zien ook wel dat de bitcoin sterk in waarde is gestegen en dat de rek daar voorlopig nog niet uit is. Daar is geld te verdienen. Maar een bedrijf als Walmart beslist niet in een of twee bestuursvergaderingen over een strategie als deze, dus zoeken ze wellicht iemand die de markt in beeld brengt.”

"Bitcoin is veruit de best presterende asset van de afgelopen tien jaar. Meer nog dan het verkopen van producten in de winkel of het beleggen in vastgoed"

Toon Schraven, bitcoin-wisselkantoor BTC Direct

Of er Nederlandse ondernemingen zijn die Walmart gaan volgen, is onbekend. De communicatie-afdelingen van Albert Heijn-Delhaize, Jumbo en Bol.com zijn duidelijk nog niet voorbereid op onze vraag en spelen die door binnen de eigen organisatie. Het antwoord is er nog niet, wat doet vermoeden dat in navolging van Walmart nog aan een strategie moet worden gewerkt.

'Schaalgrootte is er niet'

Crypto-deskundigen twijfelen echter of het een haalbare kaart is om in Nederland een eigen munt te introduceren. ,,De schaalgrootte is er gewoon niet. Die heb je wel nodig om de inspanning rendabel te maken.”

Lees ook: BLOX wordt 'official cryptocurrency partner' van Ajax

Bol.com: 'Bitcoins als betaalmethode nu niet interessant'

Nagenoeg gelijktijdig met de geruchten rondom Wallmart, werd ook online retailer Amazon genoemd, maar dat werd vrijwel direct de kop in gedrukt door Amazon zelf. Niet aan de orde. Dat geldt in eigen land ook voor Bol.com.

,,Bitcoins zijn op dit moment vooral bekend van speculaties en beleggingen. Als betaalmethode is het veel minder bekend en gebruikt", stelt Annelies Houtzagers van Bol.com. ,,We merken heel weinig tot geen behoefte van onze klanten om bitcoins als betaalmethode toe te voegen en het bereik onder de totale consumentengroep is nog erg beperkt. Daarom zou het op dit moment geen toevoeging zijn aan onze betaalpropositie."

Lees ook: Bitcoin is volgens ABN AMRO ongeschikt als betaalmiddel

Bij Domino's Pizza kiezen voor salaris in bitcoin

Neemt niet weg dat bestaande crypto-munten wel gebruikt kunnen worden in de bedrijfsvoering. De grootste franchisenemer van Domino's Pizza gaat juist wel betalingen in bitcoins doen, zo werd in mei duidelijk. Immensus Holding is franchisenemer van zestien filialen van Domino’s en verzorgt de salarisadministratie voor andere Domino’s- en horecaondernemers. Zij geven meer dan duizend in- en externe medewerkers de mogelijkheid te kiezen voor een salaris in bitcoin.

,,We zijn een modern bedrijf met veel jonge medewerkers”, legt mede-eigenaar Jonathan Gurevich uit. ,,We horen het woord bitcoin steeds vaker vallen binnen de teams en willen ze laten profiteren van de mogelijkheid om deze cryptovaluta te bezitten. Door de samenwerking met BTC Direct stellen we medewerkers in staat om automatisch en kleinschalig te beginnen. Zo kunnen we als werkgever iets extra’s bieden voor de toekomst.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws