Nieuws Financiën

Hightechbedrijf in kerk uit 1934

Directeur Ton Heerze van Webton Internetdesign is de nieuwe eigenaar van de voormalige Betlehemkerk, aan de Oelerweg. Per 1 juni verhuist hij met zijn bedrijf naar het nieuwe adres.

Van onze redactie 13 april 2016

Betlehemkerk toma tudor

Sinds 2004 was Groothuis + Postma Architecten in de vroegere Betlehemkerk, aan de rand van Tuidorp 't Lansink gevestigd. Begin dit jaar werd het architectenbureau failliet verklaard. Het kerkgebouw stond al meer dan een jaar te koop. De oorspronkelijke vraagprijs bedroeg 549.000 euro. Hoeveel Heerze (35) ervoor betaald heeft, wil hij niet zeggen.

RuimtegebrekWebton is nu nog gevestigd in een kantoor op de begane grond van een flat aan de Slauerhoffstraat, in Groot Driene. Op het huidige adres kampt het bedrijf met ruimtegebrek. Daarnaast was Heerze op zoek naar een onderkomen met méér uitstraling.

"Dat hoeft geen glazen pand aan de snelweg te zijn. Een klassiek gebouw past heel goed bij ons. Het contrast, dat vind ik juist mooi. Een hightechbedrijf in een kerk uit 1934: dat ligt niet voor de hand, dat verwacht niemand. Zoiets past bij Webton: dingen anders doen dan anderen."

MonumentDe voormalige Betlehemkerk staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Het was de tweede hervormde kerk van Hengelo. Vanwege de terugloop van het aantal leden besloot de hervormde gemeente in 2001 om de Betlehemkerk af te stoten. Qua inrichting moet er volgens Heerze nog nog wel het en en ander aan gebeuren. "Maar we gaan niets aan de gevel veranderen of zo."

Webton noemt zich 'dé websitebouwer van Twente'. Heerze begon met het bedrijf toen hij 19 jaar was, op zijn studentenkamer. In de loop der jaren is Webton gestaag gegroeid. Anno 2016 telt het bedrijf vijftien medewerkers. Gemiddeld bouwt Webton een nieuwe website per dag, met name voor het midden- en kleinbedrijf.

Foto: Toma Tudor