Nieuws Financiën

Hudson's Bay wil in V&D-pand in Enschede

Hudson's Bay wil de komende twee jaar zeker twintig vestigingen openen in Nederland. Daarvoor kijkt het naar oude V&D-panden. Die moeten wel eerst stevig verbouwd worden door de eigenaren. Hudson's Bay noemde dinsdag een aantal potentiële lokaties. Daaronder waren ook Enschede en Zwolle.

Angelique Kunst | Foto: Carlo ter Ellen 18 mei 2016

Vend enschede hudsons bay carlo ter ellen

Lees ook:Dit is het geheim achter het succes van Hudson's BayHudson's Bay: zuurstof voor de winkelstraatIn welke steden komt Hudson's Bay?Hudson's Bay opent 20 warenhuizen in NederlandWethouder Eelco Eerenberg van is heel blij met de duidelijk uitgesproken voorkeur voor. "We hebben de afgelopen periode, sinds het faillissement van V&D, met verschillende partijen gesprekken gevoerd. Hudson's Bay was daar ook bij. We hebben echt ontzettend ons best gedaan om op hun lijstje te komen, en daar te blijven. We hebben een bidbook gemaakt in het Engels waarin we hebben uitgelegd wat is, waar we voor staan, wat onze strategie voor de stad is. Dat hebben we opgestuurd naar Canada. We hebben bovendien duidelijk gemaakt dat we ze graag willen helpen met het zoeken naar geschikt personeel. Natuurlijk kijken we daarbij ook naar voormalig V&D-personeel. We doen er alles aan om te zorgen dat ze hier zo comfortabel mogelijk kunnen 'landen'."

VerbouwenEerenberg realiseert zich terdege dat de deal uiteindelijk gemaakt moet worden tussen Hudson's Bay en verhuurder Syntrus Achmea, de eigenaar van het V&D-pand. Hudson's Bay eist nogal wat van de pandeigenaren: zo moeten de oude V&D's flink worden verbouwd, op kosten van de verhuurder. Maar Eerenberg is niet bang dat ze daar niet uitkomen: "Met Syntrus hebben we al een tijdje geen contact meer gehad maar ik geloof ook niet dat we ons hier nu in moeten mengen. Ik ga er vanuit dat zij alle belang hebben bij een huurder die solide is en een langdurig contract wil aangaan. Dus ik laat beide partijen even ongestoord broeden."

Europese marktHudson's Bay is sinds vorig jaar bezig de Europese markt te veroveren. In 2015 werd in Duitsland de warenhuisketen Kaufhof met 137 vestigingen overgenomen en in België de 16 warenhuizen van Inno. De Canadezen zijn ook eigenaar van de Amerikaanse keten Saks, met 41 warenhuizen. De bekendste daarvan is het prestigieuze en peperdure Saks Fifth Avenue in New York. Hudson's wil de outletversie daarvan, Saks OFF 5th, integreren in de nieuwe Nederlandse winkels. CEO Richard Baker kocht Hudson's Bay Canada in 2008. De warenhuisketen verkeerde destijds in minstens zo deplorabele staat als V&D in z'n laatste dagen. Baker liet er een nieuwe, hippere en luxere formule op los en binnen een paar jaar werd er weer winst gemaakt.

GevelNaar verluidt heeft Baker een ontzettende hekel aan lelijke gevels: zijn warenhuizen moeten aan de buitenkant weerspiegelen dat het binnen goed toeven is. Wat dat voor de se vestiging betekent, is nog niet bekend.

De vestigingen in Nederland leveren volgens het bedrijf 2500 banen op. Ook schat Hudson's Bay dat de bouwwerkzaamheden in verscheidene Nederlandse steden ook nog eens goed zijn voor 2500 banen.