Nieuws Financiën

Nieuwe wet DBA lijkt zzp'ers opdrachten te gaan kosten

Bij Stichting ZZP Nederland zijn in korte tijd meer dan honderd meldingen binnengekomen over de nieuwe wet voor zelfstandigen, meldt het AD. De belangenclub heeft recent een meldpunt geopend.

Natasja de Groot 15 juli 2016

Var modelovereenkomst zzp ondernemen freelancer zelfstandige

Deze wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is 2,5 maand geleden ingevoerd en moet schijnzelfstandigheid tegengaan. In de praktijk blijkt er echter veel onduidelijkheid en onzekerheid te bestaan over de opvolger van de VAR.

Zenuwachtig

Een van de kritiekpunten is dat het niet duidelijk is wanneer nu sprake is van een gezagsverhouding en wanneer niet. Dit is vrij cruciaal omdat als er sprake lijkt te zijn van een werkrelatie, het bedrijf dan loonheffing moet betalen en achteraf beboet kan worden.

De bedrijven hebben een jaar de tijd om hun werkwijze aan te passen, maar zij lijken erg zenuwachtig over dit punt te zijn. "Uit de eerste meldingen die wij hebben binnengekregen, zien we dat zeker de grotere bedrijven de zzp'ers vervangen door mensen op basis van payrollconstructies en uitzendbureaus. Dat gaat om grote bedrijven als Gasunie, Schiphol, gemeenten en Philips", aldus een zegsman van ZZP Nederland.

Risico's afdekken

Volgens directeur Paul den Ronden van hr-adviseur Tentoo proberen de bedrijven daarmee de financiële risico's af te dekken. Ook zij krijgen veel vragen en meldingen binnen. "Het lijkt erop dat de wet zijn doel voorbijschiet. Deze mensen worden niet aangenomen, maar verliezen wel hun opdrachten."

ZZP Nederland wil na de zomer alle meldingen overhandigen aan staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Gerelateerde artikelen:

Modelovereenkomst ZZP'er: hoe verder na de VAR?Wat zijn de risico's van de nieuwe wet DBA? Overzicht: alles wat je moet weten over de modelovereenkomst