Nieuws Financiën

Nieuw pensioenstelsel blijft bij driekwart mkb-bedrijven op to-dolijstje staan

Het nieuwe pensioenstelsel staat voor de deur, maar op de een of andere manier blijft het implementeren ervan op het to-do-lijstje van veel werkgevers staan. Zo heeft 76 procent van de mkb’ers nog geen actie ondernomen. Dit blijkt uit recent onderzoek van researchbureau GfK in opdracht van Allianz.

Van onze redactie 6 oktober 2022

Pensioen mkb

Illustratie: Shutterstock

Wat verandert er nu eigenlijk door de komst van het nieuwe pensioenstelsel voor de organisatie en werknemers? Dat uitzoeken is een belangrijke eerste stap. Zo veranderen de premiestaffel en het nabestaandenpensioen, en is er overgangsrecht gecreëerd. Voor een goede voorbereiding kunnen mkb’ers het beste hulp inschakelen van hun pensioenadviseur of accountant. Het is ook raadzaam om de website werkenaanonspensioen.nl te bekijken voor algemene informatie en stappenplannen.

'Het is belangrijk dat mkb-bedrijven op tijd beginnen met het inzichtelijk (laten) maken van de gevolgen en risico’s, zodat vragen van werknemers snel beantwoord kunnen worden'

Gevolgen en risico’s verzamelen

De wijzigingen die het nieuwe stelsel met zich meebrengt, hebben invloed op de organisatie en werknemers. Een gevolg is bijvoorbeeld dat pensioenen flexibeler meebewegen met de markt en het dus niet zeker is wat de uiteindelijke pensioenuitkering wordt voor een werknemer. Dit kan onrust veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat mkb-bedrijven op tijd beginnen met het inzichtelijk (laten) maken van de gevolgen en risico’s, zodat vragen van werknemers snel beantwoord kunnen worden.

Lees ook: VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO: ‘Nieuwe wet belangrijke stap naar beter pensioenstelsel’

Medewerkers informeren

Voor veel werknemers is het pensioen een zorg voor later, maar voor een bepaalde groep werknemers – de babyboomers – komt het einde van de carrière steeds dichterbij. Zij vragen zich af wat het nieuwe stelsel betekent voor het pensioen dat zij zullen ontvangen. Het is daarom belangrijk om werknemers vroegtijdig mee te nemen in de gevolgen van het nieuwe stelsel. Hiervoor kunnen mkb’ers het beste hulp inschakelen van een specialist, zoals de pensioenadviseur en/of pensioenuitvoerder. Of de website onsnieuwepensioen.nl bezoeken voor informatie op hoofdlijnen over de nieuwe pensioenregels.

Lees ook: Fiscaalvriendelijk voor het pensioen sparen: zo pak je dat aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws