Nieuws Financiën

Aantal startupinvesteringen neemt toe: klimaat-tech en duurzaamheid meest in trek

Volgens cijfers werd er in het eerste kwartaal van 2023 door Nederlandse startups voor ruim 420 miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald en zijn er in totaal 107 deals gesloten. Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report. We zetten alle cijfers op een rij.

Van onze redactie 6 april 2023

Startup investeringen q1 2023

Beeld: Shutterstock

Topdeals in het eerste kwartaal van 2023 waren onder andere Creative Fabrica, Fairphone, EFFECT Photonics, Xeltis, Source.ag, BYBORRE, SafeSize, Vitestro en NextKidney.

Hoewel er een daling is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022, waarin de investeringen bijna 600 miljoen euro bedroegen, werd de trend van het afgelopen jaar doorgezet. Er wordt meer in de vroege fase geïnvesteerd. Verder blijven klimaat-tech en duurzaamheid in de grotere rondes het meest aantrekkelijk voor investeerders. 27 procent van het in het afgelopen kwartaal geïnvesteerde kapitaal belandde in deze branches.

Totaal aantal deals voor het eerst sinds 2022 toegenomen

De totale investeringen in het eerste kwartaal van 2023 waren iets meer dan de helft van de 811 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van 2022, terwijl het aantal deals weer is toegenomen. Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.

Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2022 is het totaal aantal deals weer toegenomen. 107 deals in Q1 tegenover 88 in Q4 2022. Dit komt vooral door het aantal investeringen in de vroege fase. Het is nog wel minder dan in dezelfde periode vorig jaar, waarin 123 deals werden gesloten. De verdeling in het aantal deals versus de omvang is in het eerste kwartaal van dit jaar vergelijkbaar met die van 2022, met iets meer deals tussen 1 en 4 miljoen euro en minder deals boven de 15 miljoen.

''Voor startups in de latere fase zien we voorlopig nog uitdagingen. Het startup-ecosysteem lijkt veerkrachtig''

Lucien Burm, voorzitter Dutch Startup Association

Veel kansen voor investeerders door grotere keuze en lagere waarderingen

,,Internationale en macro-economische omstandigheden, zoals hoge rentetarieven en onzekerheid in de financiële sector, maken VCs (en hun investeerders) voorzichtiger en afwachtend waardoor ze nog steeds niet volledig op snelheid zijn wat betreft hun initiële investeringsritme," zegt Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl.

,,Tegelijkertijd zijn er veel kansen voor investeerders door de grotere keuze en lagere waarderingen. Dit jaar wordt een cruciaal jaar. We verwachten dat startups die eerder, in 2021 of 2022, kapitaal opgehaald hebben later dit jaar op de markt komen voor een nieuwe ronde omdat ze nog niet winstgevend zijn. Het is de vraag of investeerders hier dan in meegaan of niet."

Lees ook: Round One: deze studentondernemers startten zelf een investeringsfonds

Blijvende interesse in impact, duurzaamheid en klimaat

Opvallend is vooral de blijvende interesse in impact-, duurzaamheids- en klimaat-techbedrijven, zoals Fairphone (circulaire elektronica), BYBORRE (duurzame textiel), Source.ag (AI-aangedreven indoorboerderijen) en Triple Solar (warmtepomp, zonnepanelen), die grote bedragen hebben opgehaald met een totaalbedrag van 115 miljoen euro.

,,Voor startups in de latere fase zien we voorlopig nog uitdagingen. Het startup-ecosysteem lijkt vooralsnog veerkrachtig", zegt Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association. ,,We verwachten dat in de loop van het jaar de investeringsactiviteit weer gaat toenemen en het aanwezige dry-powder wat meer ingezet gaat worden tegen meer gebalanceerde waarderingen voor groei. Een positieve ontwikkeling is dat het een goede tijd is een startup te beginnen. De huidige omstandigheden zorgen voor veel kansen voor vernieuwingen en vroege fase investeringen groeien structureel.”

Lees ook: Start- en scale-ups blijven onder de groeiverwachtingen voor 2022

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws