Aangeboden door Eneco Zakelijk

Branded Content Duurzaamheid

Omschakelen: zo slim is duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is misschien niet het eerste waar ondernemers op dit moment aan denken. Maar met de winter in aantocht kan het geen kwaad om een aantal zaken binnen je bedrijf te checken en waar mogelijk om te schakelen. Daarmee voldoe je meteen aan de energiebesparingsplicht van de overheid. Hoe? Kijk en luister naar de ondernemers in deze video en download vooral ook deze tips.

Van onze redactie 9 november 2020

Zonnepanelen en sedumbedekking op het dak, windenergie, elektrisch vervoer en slimme routes om zo min mogelijk kilometers te maken. Eten en drinken in gerecycled plastic of karton, LED verlichting, zuiniger machines, voorraadproducten aan huis bezorgd in fraaie wekpotten. Het zijn allemaal toepassingen van duurzaam opererende ondernemers die langskomen in bovenstaande video. En wat vooral ook opvalt: ze vertellen stuk voor stuk dat hun klanten en zakelijke partners inmiddels niet anders van ze verwachten. Wil je zelf aan de slag met onze tips, download de whitepaper.

Zonnepanelen als uithangbord voor duurzaamheid

Omschakelen staat bij ondernemers hoog op de agenda, blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van De Ondernemer onder ruim honderd bedrijven.
Bijna driekwart geeft aan bewust duurzaam te ondernemen. Voornaamste redenen: verantwoordelijkheid nemen voor een beter milieu, voldoen aan wet- en regelgeving, kostenbesparing en imagoverbetering. Toch ziet Cas Stork van Energiepartners nog vaak blinde vlekken als het gaat om omschakelen. ,,Veel ondernemers laten in hun bedrijfspand goedkope duurzaamheidsmaatregelen liggen, zie ik in mijn dagelijkse praktijk als energie-expert. Bij investeren in duurzaamheid denken veel ondernemers aan zonnepanelen. Ik denk dat dat te maken heeft met de tastbaarheid ervan. Zonnepanelen zijn zichtbaar en voor sommige bedrijven zelfs een uithangbord van duurzaamheid. Maar veel andere besparingen kun je niet zien. Ze blijven bij veel ondernemers onder de radar, terwijl ze meestal goedkoper zijn en op korte termijn tot gunstige resultaten leiden.”

Minder zichtbaar, maar effectief: zes slimme en simpele energietips

Wat zijn die minder zichtbare, maar effectieve maatregelen die veel ondernemers vandaag kunnen treffen om duurzamer te ondernemen? Dit zijn enkele slimme tips van energie-expert Cas Stork om snel om te schakelen.

  1. Ventilatie. In de winter stroomt verwarmde lucht naar buiten en koude lucht naar binnen. De ventilatie verbruikt bovendien elektriciteit. Zorg ervoor dat je het systeem zo aanpast dat de ventilatie buiten openingstijden wordt uitgeschakeld. Let wel op mogelijke gezondheidseffecten voor je personeel.
  2. Leidingen. De verwarmingsbuizen verplaatsen water van 80 graden en kunnen behoorlijk warm worden. Dat kan voor veel warmteverlies zorgen. Als je cv-ruimte erg warm is, weet je dat je aan de bak moet. Isoleer de warmteleidingen zodat de ketel minder hard hoeft te werken om je pand warm te stoken.
  3. Verlichting. Zorg dat apparatuur en verlichting waar mogelijk buiten openingstijden zijn uitgeschakeld.
  4. Verwarming. Stel de verwarming zo in dat deze alleen brandt als er mensen in de ruimte(s) zijn.
  5. Computers. Bij veel bedrijven draaien computers dag en nacht, ook wanneer dat niet nodig is. Computers kunnen handmatig in de slaapstand worden gezet, maar je kunt ze ook zo instellen dat ze in de slaapstand schieten na inactiviteit gedurende een vooraf ingesteld aantal minuten.
  6. Dashboard. Maak gebruik van een dashboard op je computer of telefoon waarop je de verschillende energiemeters aansluit. Met zo’n app heb je 24/7 inzicht in je energieverbruik en kun je zien hoeveel energie én euro’s je bespaart.

Meer tips om duurzaam te ondernemen?

Duurzaam ondernemen is verplicht en levert een ondernemer bovendien diverse besparingen op. Download hier de whitepaper met meer handige tips.