Combined ShapeAcademy Groei

Groeien zonder een cent te investeren

Je bent ondernemer en je hebt een goed idee om je bedrijf te laten groeien. Grote vraag is dan meestal, hoe ga je dat financieren? Arjen Mulder, docent Financieel Management aan de Rotterdam School of Management, adviseert ondernemers om eerst eens goed naar hun eigen cijfers te kijken voordat ze op zoek naar financieringsmogelijkheden. Tijdens Het Groeicollege laat Mulder zien hoe je slim omgaat met je werkkapitaal.

Pepijn Dros 30 september 2021

Arjen Mulder RSM

Dr. Arjen Mulder. Universitair docent Financieel Management, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Arjen Mulder is één van de docenten van Het Groeicollege, een initiatief van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), nlgroeit en De Ondernemer. ,,Bij het financieren van groei, kijken ondernemers al snel naar externe financieringsmogelijkheden. Dat kan natuurlijk altijd een optie zijn, maar ik denk dat de meeste ondernemers ook geld kunnen besparen zonder eerst geld uit te geven. Gewoon door kritisch naar hun eigen cijfers te kijken.”

,,Bij het financieren van groei, kijken ondernemers al snel naar externe mogelijkheden. Dat kan een optie zijn, maar ik denk dat ondernemers ook geld kunnen besparen zonder eerst geld uit te geven.”

Dr. Arjen Mulder. Universitair docent Financieel Management, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Grip op financiën

Tijdens de eerste editie van Het Groeicollege verzocht Mulder de deelnemers om hun financiële gegevens met hem te delen. Vanzelfsprekend onder toezegging van strikte geheimhouding. Het merendeel gaf daar gehoor aan. Mulder: ,,Wat mij opviel was dat er nogal wat onvolkomenheden in de cijfers zaten. In sommige gevallen was de balans niet in balans, ik ben negatieve debiteuren tegengekomen en één ondernemer had zelfs een negatieve schuld bij de bank. Dit soort merkwaardige uitkomsten laten zien dat een deel van de ondernemers het lastig vindt grip te krijgen op hun financiën. Een gemiste kans.”

Investeer vandaag in jouw succes van morgen. Benut jouw groeipotentieel tijdens Het Groeicollege, een uniek wetenschappelijk lesprogramma voor mkb-ondernemers met groeiambitie! Bekijk hier het programma.

Werkkapitaal

Tijdens zijn colleges gaat Mulder dieper in op het werkkapitaal, oftewel het geld dat een bedrijf nodig heeft om aan zijn dagelijkse verplichtingen te voldoen. Hierbij gaat het om het verschil tussen de vlottende activa zoals voorraden, debiteuren en liquide middelen en de vlottende verplichtingen zoals crediteuren en andere kortlopende schulden. ,,Uit de cijfers vielen mij bij het werkkapitaal twee dingen op”, vervolgt Mulder. ,,Enerzijds de verhouding tussen de waarde van hun debiteuren en crediteuren. De meeste bedrijven hebben een hoop geld tegoed van hun klanten, terwijl ze hun eigen leveranciers vrijwel direct betalen. Een ander opvallend aspect is dat deze bedrijven relatief veel geld in kas hebben. De grote vraag is: waarom? Het is immers niet zo dat als je twee keer zo veel debiteuren en twee keer zoveel cash aanhoudt als werkkapitaal, dat je ook twee keer zo veel omzet draait. Integendeel zelfs! Elke euro die niet nodig is als werkkapitaal kun je veel beter gebruiken om investeringen te doen.”

Wie wil doorgroeien, moet groot durven denken: je bedrijf klaarmaken voor de toekomst, innoveren en opschalen. Ontdek jouw potentieel en werk aan een persoonlijk groeiplan tijdens Het Groeicollege! → Ontdek meer of probeer vrijblijvend één college.

Maximale betalingstermijn

Als treffend voorbeeld noemt Mulder de maximale betalingstermijn. ,,Waarom zou je klanten een maximale betalingstermijn van 60 dagen aanbieden, terwijl je je eigen rekening betaalt zodra de factuur op de mat valt? Dan ben je de hele tijd van alles aan het voorfinancieren en dat is zonde want onnodig. Als je een betalingstermijn hebt van dertig dagen, maak daar dan ook gebruik van! Bij veel mkb-ondernemers wringt daar de schoen. En dat terwijl beursgenoteerde multinationals betalingstermijnen juist tot in extremis oprekken en hun toeleveranciers het vel over de oren te trekken. Dat vind ik onethisch en daar pleit ik ook zeker niet voor, maar je kunt er relatief eenvoudig voor zorgen dat de verhouding voor de betalingstermijnen die je hanteert voor debiteuren en crediteuren meer in balans zijn. Als je dat goed organiseert hoef je ook minder geld in kas aan te houden, en kun je al die euro’s die je op deze manier bespaart aanwenden om investeringen te doen om te groeien.”

Het Groeicollege

Benut jouw groeipotentieel. Investeer in de groei van jouw bedrijf en jouw zelf en doe mee aan Het Groeicollege. Dr. Arjen Mulder - universitair docent Financieel Management - is één van de docenten die je helpt hét groeiplan voor jouw bedrijf te ontwikkelen.

De nieuwe reeks van Het Groeicollege start op 29 september. Voor slechts 1.895,- doe je mee aan een volledige opleiding van acht hoorcolleges, acht werkcolleges, persoonlijke teamcoach en een certificaat vanuit de Erasmus Universiteit. Voor deelname van een tweede persoon geldt een gereduceerd tarief. Meld je snel aan er zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar.

Lees ook: Twee keer verdubbeling van de omzet in vijf jaar: na Het Groeicollege lukte dat verpakkingsbedrijf DeeDee

tracking pixel