Nieuws Groei

Le Olive: hoe een idee voor gepersonaliseerde kimono's wereldwijd succes wordt

Lena Cobelens was zwanger, wilde trots in een gepersonaliseerde kimono op Instagram poseren, maar kon de traditionele japon uit het verre oosten nergens naar wens samenstellen. Ze besloot het zelf te gaan doen. Het resultaat? Le Olive. Met top-influencers die nu al met haar product weglopen, een eigen borduuratelier en omzetcijfers die door het dak gaan. ,,Ik wil dat vrouwen straks overal ter wereld in Le Olive rondlopen.”

Robbert Daalder 5 juli 2020

Kimono personaliseren le olive influencers enthousiast

Lena Cobelens maakt met Le Olive wat ze zelf nergens kon vinden: gepersonaliseerde kimono's. Mét succes.

,,Ik wil dat vrouwen straks overal ter wereld in Le Olive rondlopen.” Het is nogal een doelstelling die Lena Cobelens zonder blikken of blozen op tafel legt. Gezien de sterke cijfers die ze na amper twee jaar kan overleggen, het succesvol zakendoen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en België, én dat de Verenigde Staten het volgende project is, is het een kwestie van tijd. Iets dat gaat slagen omdat ze niet alleen haar eigen netwerk optimaal benut, maar ook dat van haar man Jordy Cobelens, oprichter van horlogemerk TW Steel.

Lees ook: Kansen en mogelijkheden: dit zijn de vijf ondernemerstips van Nicolette van Dam

,,Tot een paar jaar geleden had ik een hostess- en modellenbureau”, steekt de Amsterdamse ondernemer van wal. ,,Voor beurzen en fotoshoots leverde ik de juiste vrouwen en je kunt je voorstellen dat dat soms echt topdrukte was. Toen ik eenmaal zwanger was, vroeg ik mezelf af of ik er wel mee door wilde gaan. Het was tijd voor iets voor anders, maar wat?”

Gaandeweg haar zwangerschap diende de oplossing zich vanzelf aan. ,,Het leek mij leuk om een foto op Instagram te zetten waarop ik een kimono draag. Eentje met de tekst ‘Mommy to be’ of iets dergelijks erop geborduurd. Dat was als geheel alleen nergens te krijgen. Ja, ik zag dat influencers ze van grote merken kregen, maar ik als ‘gewone’ consument wilde dat ook. Een gepersonaliseerde kimono, niets meer, niets minder.”

En dus sloeg Lena zelf een kleine voorraad onbewerkte kimonos in, zocht er een partij bij die de borduurwerkzaamheden voor de rekening nam en begon met de verkoop via een eigen eenvoudige website.

Le Olive draait ondertussen op volle toeren. Waar het begon met de verkoop van tientallen kimono’s per maand, zijn dat er inmiddels duizenden in hetzelfde tijdsbestek.

Lena pakte het slim aan door onder meer haar modellennetwerk aan te boren. De vrouwen waren stuk voor stuk bereid om voor haar in kimono te poseren en wie de website en Instagram-tijdlijn van Le Olive bekijkt, ziet dat er professioneel werk is geleverd.

Bijkomend voordeel is dat de modellen zelf ook behoorlijk populair zijn op dit social mediaplatform. Hun grote aantal volgers zorgde ervoor dat de kimono's in een zucht onder de neus van de doelgroep lag. Volgens Lena stralen de vrouwen uit dat zij met hun kimono een mode-item dragen die je als vrouw ‘gewoon moet hebben’.

Lees ook: Waarom influencer-marketing nu relevanter dan ooit is (6x)

Ook Nederlands grootste influencers helpen aan bekendheid

Met een eigen website en sterke marketing via Instagram begint de startup steeds grotere vormen aan te nemen. Helemaal wanneer Nederlands grootste influencers Le Olive op de korrel krijgen. Anna Nooshin, Gaby Blaaser, Rose Bertram, Melanie Latooy, Anniek van Keulen Estelle Cruijff, Glennis Grace en Leontine Borsato. Het is zomaar een greep uit de zwaargewichten van Insta die de zelf te ontwerpen kimono omarmen. Buiten de landsgrenzen zijn het Demi Rose (14 miljoen volgers) en Georgia Steel (1,5 miljoen volgers) die Le Olive op de kaart zette.

Chrissy Teigen, 30 miljoen volgers op Instagram, plaatst een post van Le Olive

Via het netwerk van haar man Jordy is zelfs een verzoek bij Chrissy Teigen komen te liggen. De vrouw van zanger John Legend heeft meer dan 30 miljoen volgers aan haar Insta-account hangen. ,,Ze heeft laten weten een post te willen maken met mijn kimono. Dat heeft ze nog niet gedaan, maar dat al die grote influencers enthousiast zijn, is natuurlijk geweldig. Ik moet wel zeggen dat ik het toenemende aantal bestellingen door hun inbreng op een bepaald moment bijna niet meer aankon. Haha, kreeg ik berichtjes van de influencers zelf met daarin de vraag waar hun pakketje bleef.”

,,Ik doe ook veel b2b. We hebben al items gemaakt voor L’oréal, Benefit Cosmetics, GlamGlow en SugarBearHair. Gelukkig kan ik gebruik maken van het magazijn van TW Steel. Ik ben gaan investeren in voorraad, maar dat moet je wel ergens kwijt kunnen. Ook wat dat betreft is het fijn dat Jordy mij op deze manier kan helpen.”

The Next Ad tilde Le Olive naar hoger niveau

Dat heeft hij ook gedaan door The Next Ad in te schakelen, een partij die hij eerder voor zijn eigen bedrijf liet werken. ,,Mijn advertenties liepen al goed, maar dit ad tech-bedrijf heeft alles naar een hoger niveau getild. Zij perfectioneerden mijn marketingstrategie. Daarnaast maakten ze de potentie van mijn bedrijf nog inzichtelijker door het conversiepercentage op retargeting boven water te halen. Daar ben ik dus meer dan ooit op gaan inzetten.”

Lees ook: Dragons' Den: Nikkie Plessen komt terug op 'nee' en investeert in fintech scale-up

Het bedrijf Le Olive, dat is vernoemd naar Cobelens’ dochter Olivia, draait ondertussen op volle toeren. Waar het begon met de verkoop van tientallen kimono’s per maand, zijn dat er inmiddels duizenden in hetzelfde tijdsbestek.

Nieuwe stap: kimono's personaliseren in éigen borduuratelier

,,Dat heeft ervoor gezorgd dat ik net een eigen borduuratelier in Beverwijk heb geopend, eentje waarin nu plek is voor twee nieuwe medewerkers. Eerder deed ik zaken met meerdere externe ateliers, maar als je levertijd van drie dagen oploopt naar dik een week, moet er iets gebeuren. Het is de reden waarom ik het productieproces intussen in eigen beheer heb.”

Het enige waar het nog aan mankeerde, was de website. Een probleem dat Lena en haar partner inmiddels ook hebben verholpen. ,,De site was goed, maar te beperkt voor mijn business. Soms leek het wel alsof ik meedeed aan de Formule 1, maar dan in een oude auto". Met een knipoog: ,,Ergens ook wel logisch als je een site met een TW Steel-horloge hebt betaald.”

Professionele website 'van onschatbare waarde' voor Le Olive

,,Via het netwerk van Jordy ben ik bij een bedrijf terechtgekomen dat een professionele site voor mij heeft gebouwd die sinds kort in de lucht is. Eentje waarop de customer journey geweldig is. We zijn zelfs nog bezig met een optie waarbij de klant in 3D kan zien hoe haar bedrukking op de kimono wordt geborduurd. Zo’n site is een beleving op zich, dat is van onschatbare waarde voor je bedrijf.”

Terug naar de stevige missie van Lena Cobelens. ,,Ik wil dat vrouwen straks overal ter wereld in Le Olive rondlopen". Om daar vol overtuiging aan toe te voegen: ,,En dat gaat lukken."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.