Nieuws Groei

E-mobiliteitsbedrijven Dott en Leap24 halen miljoenen aan groeigeld binnen

Investeren in elektrische mobiliteit is hot. De Nederlandse laadpaalstartup Leap24 meldt 4,25 miljoen euro te hebben opgehaald. Het in Amsterdam gevestigde e-stepjesbedrijf Dott wist ruim 60 miljoen euro kapitaal aan zich te binden. Doel van beide bedrijven is de investeringen te gebruiken om in rap tempo verder te groeien en zo de wereld te verduurzamen.

Van onze redactie 3 februari 2022

Dott

De in Amsterdam gevestigde exploitant van elektrische huursteps Dott haalt voor miljoenen aan groeigeld binnen. Foto: Dott

Startup Leap24 gebruikt het geld om snellaadstations te bouwen met een focus op zakelijk verkeer, in het bijzonder bestel- en vrachtwagens. De onderneming wil dit jaar op veertig locaties in Nederland 240 laadplekken openen. ,,Met de financiële middelen die beschikbaar zijn gesteld, is het mogelijk meerdere locaties vast te leggen in Noordwest-Europa”, licht oprichter Pelle Schlichting toe. ,,De eerste locaties zullen in het tweede kwartaal van 2022 opengaan.”

In 2025 gaan twintig grote Nederlandse steden een zero-emissiestadsdistributiezone invoeren, waardoor bedrijfsmatige gebruikers locaties nodig hebben om hun voertuigen snel te kunnen opladen. Schlichting: ,,De ambitie zorgt ervoor dat bedrijven uitgedaagd worden hun vervoer en logistiek duurzamer te maken. Leap24 helpt het proces te versnellen door eerst de zero-emissiezones te voorzien van snelladers.”

Met groeigeld energietransitie realiseren

Het grootste gedeelte van het geld komt van Yard Energy Investments. ,,Het doel om elektrisch vervoer exponentieel te laten groeien is in grote mate afhankelijk van de beschikbaarheid van laadinfrastructuur”, verklaart Yard ceo Lex Roukens de investering. ,,De goed onderbouwde strategie van Leap24 passen naadloos bij Yard’s ambitie om met het beschikbaar stellen van groeikapitaal de energietransitie te realiseren.”

Lees ook: Haags techbedrijf Space4Good werkt via satelliet aan betere aarde

Micromobility-startup Dott heeft voor de tweede keer binnen een jaar een enorm bedrag aan groeikapitaal binnengehaald. Hoewel de e-stepjes in Nederland nog niet zijn toegestaan werd onder leiding van de Schotse vermogensbeheerder Abrdn dit keer meer dan 60 miljoen euro opgehaald. Een eerdere ronde aan groeigeld leverde 70 miljoen euro op. Henri Moissinac, medeoprichter en ceo, Dott: ,,Met de aanvullende financiering zal onze groei worden gestimuleerd. Het stelt ons instaat milieuvriendelijke reizen aan meer mensen aan te bieden.”

Groei naar 36 steden, behalve in Nederland

De exploitant van elektrische huurstepjes werd in oktober 2018 opgericht en heeft sindsdien zijn activiteiten uitgebreid naar 36 steden in negen landen in heel Europa. De onderneming heeft inmiddels een vloot van 50.000 stepjes.

Het Dott-vervoersmiddel is in eigenbeheer ontwikkeld en onderhoud doet de onderneming zelf. Het aantal stepritten groeide in 2021 volgens Dott met 130 procent ten opzichte van 2020.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws