Nieuws Groei

Victor Knaap (ceo Media.Monks): 'Volgend jaar willen we groeien met een flexibele schil'

Voor het tweede jaar op rij werd zijn bedrijf Media.Monks de Gouden Groeier, maar dit keer kon ceo Victor Knaap zijn speech in de prullenbak gooien en de champagne op zijn buik schrijven. Hij zat ziek thuis. ,,Natuurlijk is het fantastisch dat we de award hebben gewonnen, maar het feest was dit keer teleurstellend. Ik heb water en drie vitaminepillen genomen.”

Van onze redactie 12 oktober 2022

Victor knaap ceo mediamonks

Victor Knaap toen hij in 2021 de Gouden Groeier Award in ontvangst nam. Dit jaar zat de ceo van Media.Monks ziek thuis. Archieffoto

Dat Media.Monks weer het snelst groeiende bedrijf zou zijn kwam totaal onverwacht, ook voor Knaap. ,,Ik had al een speech geschreven voor onze opvolger, om te vertellen wat je allemaal moest doen als snelste groeier. Toen bleek dat we het weer zelf waren.”

Groei van 25 procent per jaar

In 2018 werd Media.Monks een beursgenoteerde onderneming. Wie de beurscijfers van het mediabedrijf over 2022 heeft gevolgd, zag inderdaad de award niet aankomen. Ze gaan naar beneden. Maar het aantal landen waarin Media.Monks actief is stijgt als een malle, net als het aantal medewerkers. ,,We zijn inmiddels in 35 landen actief en hebben 9.200 mensen in dienst. Dat is absurd, hè? We groeien ieder jaar met zo'n 25 tot 30 procent, maar de absolute cijfers nemen natuurlijk steeds meer toe.”

Lees ook: Media.Monks winnaar Gouden Groeier Award Top 250 Groeibedrijven

Zelf houdt hij zich daar niet zo mee bezig. Knaap: ,,Ik zit wel in het bestuur van het beursgenoteerde deel van het bedrijf, maar ik richt me helemaal op de klant. Dat is mijn taak in het bedrijf. Als de koersen stijgen krijg ik complimenten, als ze dalen kritiek. Maar eigenlijk is mijn leven helemaal niet veranderd.”

'Verhouding mens/omzet calibreren'

Toch heeft de internationale strategie Media.Monks ooit gered, weet Knaap te vertellen. ,,Dat was in 2008, bij de bankencrisis. We hadden net een filiaal in Londen geopend. Onze business daalde dat jaar met een kwart, maar doordat we internationaal waren gegaan werd dat volledig gecompenseerd.”

Voor komend jaar gaat Knaap het toch anders aanpakken, zo verklapte hij een deel van zijn in de prullenbak gesmeten speech. ,,Ik ben heel erg van het vooruit voetballen. Dat ligt in de aard van de groeier. Maar 2023 wordt een spannend jaar, zeker in een opportunistische business als de reclamewereld. Daarom is mijn tip om een flexibele laag om je bedrijf te bouwen, die kan meebewegen met de pieken en dalen. Het wordt voor ons zaak om de verhouding tussen mens en omzet te calibreren.”

Lees ook: Victor Knaap (MediaMonks): 'Vijf adviezen voor kwalitatieve digitalisering van de overheid'

Uitkijken naar alternatieve inkomstenbronnen

Dat doet Media.Monks niet vanuit paniek, want er is nog geen signaal uit de markt gekomen dat het minder zal gaan. ,,Nu ziet het er nog goed uit in de pijplijn, maar klanten geven slecht nieuws pas laat af. Het kan zijn dat je een dag van tevoren pas van een klant hoort dat het moeilijk gaat worden.”

Kleinere bedrijven, die maar in een land actief zijn, kunnen het best uitkijken naar alternatieve inkomstenbronnen. ,,Dat heeft ons immers in 2008 ook geholpen.”

Bekijk onder het interview met Knaap. Deze start rond 1 uur en 29 minuten.

?t=5385

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws