Nieuws Innovatie

Softwarebedrijf Afas kan uitbreiden

Van onze redactie 2 februari 2016

Afasmagbouwen1065

Het Leusder softwarebedrijf Afas kan er gerust op zijn dat het zijn nieuwe kantoor op het terrein van de voormalige Bankgirocentrale in Leusden kan realiseren, dat schrijft het AD.

Dat signaal hebben Provinciale Staten gisteravond afgegeven met een motie waarin ze het dagelijkse provinciebestuur oproepen het terrein buiten beschouwing te laten, als het moratorium op kantorenbouw van kracht wordt.

In de provincie Utrecht staat bijna eenvijfde van alle kantoorruimte leeg, in sommige gemeenten ruim eenderde. Desondanks mag volgens de geldende bestemmingsplannen nog ruim 4,3 miljoen vierkante meter kantoor bijgebouwd worden. Ondanks de leegstand kiezen bedrijven daar toch nogal eens voor. De provincie schrapt een groot deel van de mogelijkheden om nog kantoren te bouwen.

Op het Eemplein achter MediaMarkt, het Trapezium aan de Mondriaanlaan en het Oliemolenkwartier in Amersfoort rust nu nog de bestemming van 138.481 vierkante meter kantoor. Dit wordt met het terugbrengen naar 57.000 vierkante meter meer dan gehalveerd.

In veel andere plaatsen beperkt de gemeente de nog te bouwen kantoren tot een schatting van de reële behoefte. In Leusden streept de provincie alle nieuwe kantorenbouw uit de bestemmingsplannen voor Buitenplaats/Plantage en Princenhof.

Procedures

In dit laatste gebied wil Afas, op een steenworp afstand van zijn huidige kantoor op de plaats van de voormalige Bankgirocentrale een nieuw kantoor annex theater bouwen. Het bestemmingsplan daarvoor is reeds ter visie gelegd. Alle procedures voor de nieuwbouw moeten binnen anderhalf jaar zijn afgerond.

De afgelopen weken wees zowel het bedrijf zelf als de Leusder politiek de provincie op het risico dat de procedure niet voor die tijd is afgerond en Afas niet kan bouwen en wellicht de provincie verlaat. In de gisteravond aangenomen motie verzoeken Provinciale Staten, met uitzondering van VVD, CDA en 50+ om een uitzondering.

Die partijen vrezen precedentwerking van de motie.