Nieuws Technologie

50 Nederlandse start-ups tonen zich aan wereld tijdens tech-hoogmis CES

Deze week barst in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) los, 's werelds grootste techbeurs. Vijftig innovatieve Nederlandse start-ups presenteren zich er aan de wereld. Onder meer Nightwatch, Lightwell en Hydraloop tonen hun kunnen.

AD 6 januari 2020

CES tech startups lasvegas

Dit keer nemen staatssecretaris Keijzer en tech-ambassadeur prins Constantijn vijftig start-ups mee naar Las Vegas. (Foto: Shutterstock)

Sinds Nederland in 2017 voor het eerst een eigen landenpaviljoen op techbeurs CES had, is de delegatie elk jaar gegroeid. Dit keer nemen staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) en tech-ambassadeur prins Constantijn vijftig start-ups mee naar Las Vegas. Het kabinet steunt de Nederlandse aanwezigheid sinds enkele jaren. ,,Start-ups zijn bijna altijd op zoek naar kennis, geld en partners om hun onderneming verder te laten groeien'', legt Keijzer in het AD uit. ,,Daarom is het goed om deze bedrijven in de VS, een van de grootste investeerders in onze economie, te ondersteunen bij het grijpen van kansen.'' Verder staan op de beurs nog vijftien Nederlandse bedrijven die op eigen gelegenheid komen, waaronder Philips.

Smart cities en drones

Volgens prins Constantijn is het doel onder meer om de start-ups contacten te laten leggen met potentiële investeerders, klanten, partners en distributeurs. Begon de beurs in 1967 relatief klein en met de focus puur op consumentenelektronica, deze editie zijn er 36 productcategorieën: van 3D-printen, onderwijs en smart cities tot robots en drones. Zo'n 4500 bedrijven zijn komende week in Las Vegas. Hun paviljoens en kramen trekken naar verwachting 170.000 bezoekers uit 160 landen.

''Waar seksspeeltjes mogen, zijn schaars geklede promotiedames voortaan taboe bij de CES-paviljoens''

Speeltjes

Belangrijkste trends deze editie: 5G-hardware (van smartphones tot auto's en slimme koelkasten), televisies met 8K-resolutie, de betere robotstofzuigers en allerlei toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Verder zijn voor het eerst seksspeeltjes welkom op de beursvloer. Ze zijn ondergebracht in de categorie Gezondheid & Wellness. Het besluit volgt op de controverse van vorig jaar, toen de Osé Robotic Massager - een soort robotvibrator - een award won, die snel weer werd teruggevorderd, toen de organisatie besefte welk type product was bekroond.

Waar seksspeeltjes mogen, zijn schaars geklede promotiedames voortaan taboe bij de CES-paviljoens. Verder stelde de organisatie een fonds in van 10 miljoen dollar, dat de aanwezigheid van vrouwelijke en gekleurde techondernemers moet bevorderen.

Lees ook: Staatssecretaris Keijzer en Constantijn met start-ups en techbedrijven naar Las Vegas

Selectie

Vijftig Nederlandse start-ups presenteren zich in Las Vegas. Een kleine selectie:

Hydraloop

Het Friese Hydraloop ontwikkelde een systeem dat 85 procent van het in de badkamer en keuken gebruikte water weer op drinkwaterkwaliteit brengt. Het is vooral ontwikkeld voor gebieden met watertekorten, zoals het Midden-Oosten en delen van Afrika. Een gezin van vier zou met het apparaat jaarlijks 75.000 liter kunnen besparen.

Nightwatch

Epileptische aanvallen in de slaap kunnen dodelijk zijn. Nightwatch uit Leiden maakt een armband die de aanvallen met hoge nauwkeurigheid detecteert. De op de bovenarm gedragen band zendt vervolgens een waarschuwingssignaal naar een hulpverlener.

Lightwell

Lightwell maakt lantarenpalen die ook oplaadpunt zijn voor elektrische auto's, en dienstdoen als wifi-hotspot en milieusensor. Het Amsterdamse bedrijf leverde onder andere al 10.000 slimme armaturen aan Rotterdam. Ze zijn onder meer te vinden op het Weena en bij het Centraal Station.

Lees ook: Branche mist politieke daadkracht richting start-ups en scale-ups