Jonge ondernemers

Ondernemersstel Maud (26) en Tjeerd (31) opende vier zaken in vier jaar tijd

Tjeerd de Knijf en Maud van Leeuwen voor twee van hun vier bedrijven in de binnenstad van Dordrecht. Foto: Roel Dijkstra
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Afgelopen week openden De Knijf (31) en de 26-jarige Van Leeuwen hun sappenbar Djuuz City Juice Bar in de Vriesestraat. In dezelfde straat dus waar ze al langer- als franchisenemer - Poké Perfect draaien, staat te lezen in het AD.

En inderdaad opnieuw op wandelafstand van hun woning boven No 38 City Bakery Café aan de Nieuwstraat. De zaak die ze in april 2019 gingen runnen, nadat Mauds moeder Bertine daar jarenlang de scepter had gezwaaid. Vorig jaar oktober openden dochter en moeder Van Leeuwen naast de geliefde brunchplek ook nog eens de interieurwinkel Purper Interior.

Ik denk dat het goed is in zijn geheel achter je concept te staan. Met snacks is waarschijnlijk een beste boterham te verdienen, maar dat past ons gewoon minder

Maud van Leeuwen, multi-ondernemer

Pokébowls, verse smoothies, sapjes en ontbijtbowls

Dat die vier ondernemingen zich ‘op een kluitje’ bevinden, is een bewuste actie. ,,Kijk, we leven ook in de binnenstad. Zien dus snel als er iets leeg komt te staan, of iets minder loopt dan was gehoopt door de uitbater’’, vertelt de hoogzwangere Van Leeuwen. ,,Maar als er wat is, dat snel opgelost moet worden, dan is alles dicht bij elkaar óók handig’’, gaat De Knijf verder. ,,Neem Poké Perfect. Daar zit de grootste drukte tussen 17.00 en 19.30 uur. Ik kan zo bijspringen, hoef er niet eerst voor door een drukke avondspits om er te komen. Dan maak ik wat bowls of bezorg ze met de fiets of scooter. Op de scooter vind ik het leukst trouwens.’’

Lees verder onder de advertentie

Grofweg kun je zeggen dat de twee het liefst gezonde voeding aan de man brengen. Pokébowls, verse smoothies, sapjes en ontbijtbowls, dat werk. Met een brede lach: ,,We verkopen ook taart, dat is niet zo gezond natuurlijk.’’ Maar het klopt wel, dat het paar een persoonlijke voorkeur heeft voor vers, gezond eten. Van Leeuwen: ,,Ik denk dat het goed is in zijn geheel achter je concept te staan. Met snacks is waarschijnlijk een beste boterham te verdienen, maar dat past ons gewoon minder.’’

Lees ook: Ondernemerschap steeds populairder onder jongeren: ‘Gevoel van vrijheid’

Zelfstandige ondernemerschap bevalt de jonge Dordtenaren

Het paar viel voor elkaar op de Hotelschool in Maastricht. De Knijf stopte na een jaar, Van Leeuwen rondde de studie af. In hun bedrijf vullen ze elkaar perfect aan. Noem hem maar de doener, de man die doortijgert, en haar de organisator, degene die zicht houdt op het totaalplaatje.

Lees verder onder de advertentie

Het zelfstandige ondernemerschap bevalt de jonge Dordtenaren. ,,Het voelt vrij, want je werkt niet onder een baas’’, noemt Van Leeuwen vlot het belangrijkste pluspunt. De Knijf: ,,Als ons eerste kindje over twee of drie weken wordt geboren, rooster ik mezelf een maand uit. Dat zal voor vaders niet in ieder bedrijf zo snel geregeld kunnen worden, schat ik zo in. Of er wordt wat raar naar je gekeken als je dat doet als vader.’’

In de horeca moet je zeker in het begin met alles meedoen. Dus neem je als baas ook rottaakjes als de afwas doen op je

Maud van Leeuwen, multi-ondernemer

'We schieten niet zo snel in de stress als er plotseling wat tegenzit'

Na het eerste jaar, waarin ze tegen verschillende voor hen nieuwe en soms ook onverwachte dingen aanliepen, wisten ze gevoelsmatig dat ze er geschikt voor zijn. ,,We schieten niet zo snel in de stress als er plotseling wat tegenzit.’’ Daarbij vinden ze het allebei leuk om op de hoogte te blijven van wat hip is en na te denken over waar mensen op aanslaan.

Dat ze volgens eigen zeggen werken met een ‘loyaal medewerkersteam’ en kunnen rekenen op familie ‘die klaarstaat en altijd wil helpen’, is eveneens een lekkere ruggensteun. Want het paar kan ook snel hét minpunt noemen van het zelfstandige zijn. ,,De onzekerheid. In de winter draaien wij heel andere omzetten dan in de zomer en lente. Dat zijn onze beste maanden, dan zetten we geld apart voor de koudere periode. En toch was het niet altijd genoeg, want het zijn gekke jaren geweest met een pandemie en vervolgens de exploderende energieprijzen. Maar goed, al met al wegen de voordelen op tegen de nadelen.’’

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Twentse Pien (19) timmert aan de weg met eigen sieradenmerk: ‘Krijg iets moois terug van hard werken’

Volgende stap? Een tacobar eventueel, misschien zelfs een cocktailbar

Met het openen van vier zaken in even zoveel jaren lijkt de vraag logisch wat er voor volgend jaar op stapel staat. De twee kijken elkaar aan. Door het hoofd van De Knijf stuiven bijna zichtbaar nieuwe ideeën. Een tacobar eventueel, misschien zelfs een cocktailbar. Van Leeuwen: ,,Voor nu vind ik het genoeg met vier zaken en een klein meisje op komst. Dit is een mooie tijd om alles weer eens tegen het licht te houden en verder te professionaliseren.’’ De Knijf knikt begripvol. Als aanstaande ouders weten ze toch al dat er voorlopig geen periode van rust aanbreekt. Of ze nou uitbreiden of niet.

Wel denken ze vast na over de aanpak van de nieuwste aanwinst, de Djuuz City Juice Bar, in de koudere maanden van het jaar. Dat is een to go-concept, waarbij de sappen en fruitbowls door een opengeschoven raam aan de klant worden overhandigd. ,,Op regenachtige of koude dagen werkt zoiets natuurlijk een stuk minder. Je loopt niet snel met handschoenen aan met een beker koud sap door een druilerige binnenstad’’, zegt De Knijf. ,,Dus wellicht dat we in de herfst en winter het zaakje wat veranderen, zodat mensen binnen kunnen zitten. Ik denk aan iets in Balinese sferen. Het is trouwens slechts 25 vierkante meter dus meer dan vier tafels erin zal niet gaan.’’

Lees verder onder de advertentie

Nu al bezig zijn met een winterse insteek voor een sapbar die net een week open is. Dat klinkt voor niet-ondernemers misschien vreemd, maar dus niet voor Van Leeuwen en De Knijf. De betrokkenheid en het enthousiasme is groot. ,,In de horeca moet je zeker in het begin met alles meedoen. Dus neem je als baas ook rottaakjes als de afwas doen op je’’, legt Van Leeuwen uit. Om met een brede glimlach te besluiten: ,,We hopen altijd dat de medewerkers er een voorbeeld aan nemen.’’

Lees ook: Jonge ondernemer Ada-Louise (19) heeft al eigen interieurstudio