Nieuws Marketing

Jonge Eindhovense ontwerper wil wereld veroveren

"Afspraken maken, transport regelen, verzekeringen afsluiten; er komt zo veel bij kijken voordat een product van ontwerp bij de klant is. Juist de hele business eromheen vind ik fantastisch", aldus ontwerper Job van den Berg in het Eindhovens Dagblad.

Irene Stad | Foto: Kees Martens/ fotomeulenhof 7 juni 2017

Job van den Berg Kees Martens

In een van de oude fabriekshallen op Sectie-C in Eindhoven heeft ontwerper Job van den Berg (26) zijn atelier. Aan de muur hangen speelgoedautootjes geperst in een staalplaat, op tafel staat een glazen kandelaar van reageerbuisjes en in de hoek van de ruimte staat het pronkstuk: zijn Metal Skin Cabinet, een kast waarbij Van den Berg fineer in staal heeft geperst, iets wat in eerste instantie onmogelijk leek.

Als broekie tussen grote namen

Het originele blauwe exemplaar was al te zien in Milaan. "De Metal Skin Cabinet heb ik in 2015 gepresenteerd tijdens mijn afstudeershow aan de Design Academy. Ik viel met mijn neus in de boter toen Rosanna Orlandi, een galerie in Milaan, het oppikte. Dan sta je daar ineens als broekie tussen grote namen", zegt Van den Berg trots. Hij ontwierp ook verschillende producten voor de Dutch Design Week.

Op de kaart zetten

Zichzelf op de kaart zetten is volgens de jonge designer op dit moment zijn voornaamste doel. "Je moet eerst laten zien wie je bent, vertrouwen kweken. Het gaat in de designwereld om zien en gezien worden. Mijn werk levert helaas niet direct iets op, maar er zijn nu wel wat balletjes aan het rollen." Dat Van den Berg als zzp'er slechts tien procent van zijn tijd bezig is met ontwerpen, vindt hij niet erg.

Eerst investeren

Goed leven van zijn bedrijf kan de ontwerper nog niet. "Je moet eerst investeren voordat iets winstgevend is. Alle inkomsten die ik genereer, investeer ik in mijn bedrijf. Ik wil een zo mooi mogelijk product neerzetten dus ik ga niet bezuinigen op materialen." Lachend: "Ik bezorg nog steeds postpakketjes met mijn racefiets voor extra inkomsten."

Lees ook: 'Ik doe wat mij plezier geeft'

Meer uit willen halen

Momenteel werkt Van den Berg aan een Metal Skin Cabinet 2.0. "De kast is zeer geslaagd, maar nog niet in het eindstadium. Ik ben iemand die er steeds meer uit wil halen. De kast die ik nu heb ontworpen is in principe hetzelfde, maar dan zonder deuren waardoor hij goedkoper geproduceerd kan worden en tegen een aantrekkelijkere prijs de markt op kan."

Gezien worden

Een grote droom heeft de startende ondernemer niet. "De weg ernaartoe vind ik leuker dan het eindresultaat; de continue tweestrijd tussen wat technisch mogelijk is en creatieve grenzen opzoeken. Het mooiste is natuurlijk als mijn werk op een belangrijke tentoonstelling te zien is, net als in Milaan. Ik wil gezien worden, zodat er over mijn ontwerpen gesproken wordt en ik een naam op kan bouwen."

Ik bezorg nog steeds postpakketjes met mijn racefiets voor extra inkomsten