Doorstart bijna failliete Pieter Pot
Even leek de verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot in februari op de fles te gaan. Tot het duidelijk werd dat er een reddingsplan klaar lag. Oprichter Jouri Schoemaker deed een stap terug en zijn collega Martijn Bijmolt nam afscheid. Nieuwe mede-eigenaar Dominique Rommers maakte een plan om uit de rode cijfers te komen en om binnen drie maanden break even te draaien. In dit artikel vertelt hij hoe hij Pieter Pot weer winstgevend wil maken.
Lees ook: Pieter Pot na faillissement: dit is het plan naar winstgevendheid
Hanneke Schouten runt in haar eentje een restaurant
In een sector waar het personeelstekort het grootst van allemaal lijkt, is er één Amsterdamse horecavrouw die daar zich niets van aantrekt: Hanneke Schouten. Van koken, bedienen tot de keuze van de wijn: in restaurant Le Bouchon du Centre doet Hanneke alles zelf. Personeel aannemen? Geen denken aan. ,,Laat mij maar lekker in m’n eentje werken. Doe het al 24 jaar. Het is ergernis- én kostenbesparend."
Lees ook: Al 24 jaar zonder personeel: zo runt Hanneke (64) in haar eentje een restaurant
In het bedrijf van Jeroen zijn geen managers en heeft niemand een vaste functie
Zo’n vijf jaar geleden besloot Jeroen Bos in zijn IT-bedrijf tot een andere organisatiestructuur, een holacratie. Een dynamisch besturingsmodel zonder managers, georganiseerd rondom het werk in plaats van rondom mensen. Niemand heeft nog langer een vaste functie, maar doet wat nodig is en draagt daarvoor zelf de verantwoording. De invoering daarvan verliep echter niet zo soepel als hij dacht.
Lees ook: In het bedrijf van Jeroen zijn geen managers en heeft niemand een vaste functie