Nieuws Radio

Vierdaagse werkweek maakt IT-bedrijf Bynder gewilde werkgever

ICT-bedrijf Bynder gooit een vierdaagse werkweek in de strijd om talent aan zich te binden. Gedurende de zomer draait een pilot waarbij het personeel de vrijdag helemaal vrij heeft, zonder dat het geld of vakantiedagen kost. Sinds de aankondiging is de interesse om bij Bynder te komen werken verdrievoudigd.

Van onze redactie 13 juni 2022

Bynder werkweek zomer personeel

Foto: Shutterstock.

Net als ieder IT-bedrijf heeft Bynder moeite om talent te vinden en te binden. Bynder probeert een aantrekkelijke werkgever te zijn door zich te focussen op vertrouwen en op een mooi pakket arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. Eerder was het bedrijf al de eerste werkgever die onbeperkt betaald verlof invoerde voor zijn werknemers, nu dus een vierdaagse werkweek.

En dat werpt zijn vruchten al af, zegt Ruben Vermaak, Global Director People & Development van Bynder in het radioprogramma Met de kennis van nu. ,,We merken dat het lastig is om heel goede medewerkers te vinden in de War on Talent. We hebben altijd al ingezet op onderscheidende arbeidsvoorwaarden en we denken dat medewerkers een vierdaagse werkweek in de zomer interessant vinden. En het lijkt te kloppen: de dag na de introductie zagen we meteen dat het bezoek aan het deel van de website waarop vacatures staan was verdrievoudigd.”

Live op radio in 'Met de kennis van nu'

Ruben Vermaak, Global Director People & Development bij Bynder, was een van de gasten bij ons wekelijkse live radioprogramma Met de kennis van nu. Dit is wekelijks op vrijdag van 13.00 tot 14.00 uur te beluisteren via New Business Radio en de homepage van De Ondernemer en terug te luisteren via onder meer Spotify.

De uitzending van vrijdag vind je ook onderaan deze pagina.

Geen daling in de arbeidsproductiviteit te zien

Voor Bynder is de vierdaagse werkweek niet nieuw. De afgelopen twee jaar had het bedrijf al zoiets als de Summer Fridays, waar het personeel na de lunch uitlogde en aan het weekend begon. ,,Nu gaan we dus een stapje verder,” aldus Vermaak. ,,En dat kan prima in de zomer. We merken dat het dan toch al rustiger is. Mensen zijn op vakantie. Klanten zijn op vakantie. Het tempo ligt dan lager en dan gunnen we onze medewerkers een extra lang weekend. In september gaan we er dan weer volle bak tegenaan.”

Ook voor het huidige personeelsbestand is de korte zomerwerkweek fijn. ,,Vertrouwen in onze mensen is een belangrijk onderdeel van ons DNA," aldus Vermaak. ,,Onze mensen worden afgerekend op hun verantwoordelijkheden, niet op het aantal uren dat ze maken. Als het ze lukt om in minder uur hun werk te doen, dan is dat mooi. We geven prioriteit geven aan een omgeving waarin medewerkers een gezonde balans vinden tussen werk en privé. Een vierdaagse werkweek betekent dat we minder, maar zinvollere uren maken."

Meer over Bynder: Waarom dit bedrijf met de hittegolf voor een week zijn deuren sluit

Of het bij de pilot blijft is volgens Vermaak nog niet duidelijk. Maar hij sluit het niet uit. ,,Dat is natuurlijk waar we wel naar gaan kijken. Bij de Summer Fridays zagen we niet echt een daling in de productiviteit, ondanks dat we minder uren maakten. Mensen lijken hun tijd dan effectiever in te delen. Ook de ervaringen van andere bedrijven waar we onderzoek naar hebben gedaan, lijken daar op te wijzen. Als in september blijkt dat er opnieuw weinig daling te zien is, of misschien zelfs een stijging, dan is het iets om te overwegen. Maar we gaan eerst kijken hoe het voor de zomer werkt.”

Luister hieronder het interview met Ruben Vermaak terug.

Lees ook: Flexibelere werktijden, gezonder personeel: IT-bedrijf Bynder voert vierdaagse werkweek in

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws