Nieuws Mobiliteit

Primeur: eerste verhuizing met waterstofverhuiswagen

Een verhuisbedrijf uit Sliedrecht heeft als eerste in Nederland een verhuizing uitgevoerd met trucks die rijden op waterstof. Mondial R. Vlot & Zn. Verhuizingen wilde hiermee ervaring in de praktijk opdoen zodat de technologie verder ontwikkeld kan worden.

Van onze redactie 16 juli 2020

Waterstof auto tanken eerste verhuizing nederland

De proefrit was mogelijk vanwege de samenwerking met zusterbedrijf BREYTNER, dat in het kader van het 'H2-Share project' tijdelijk de waterstofwagen tot haar beschikking had. BREYTNER is een bedrijf dat zich volledig richt op transport met nul emissie. Het werkt al langer samen met het verhuisbedrijf bij de inzet van elektrische verhuiswagens.

Voordelen waterstofauto voor langere ritten

Voor langere ritten is het voor het verhuisbedrijf ook interessant om de ontwikkelingen op het gebied van waterstof te volgen. Dit biedt namelijk, ten opzichte van elektrisch rijden, het voordeel dat er langere afstanden afgelegd kunnen worden en dat tanken slechts 15 à 20 minuten kost. Dit zou betekenen dat er in de toekomst bijvoorbeeld internationale ritten mee gereden kunnen worden.

Lees ook: Bestelauto van het Jaar gaat elektrisch: nieuwe Citroën ë-Jumpy

Voor het zover is, zal er de komende jaren nog veel moeten verbeteren aan de techniek, bijvoorbeeld aan het verminderen van het geluid van de waterstofunit en het integreren van deze unit in het chassis. Om de technologie verder te ontwikkelen is het belangrijk om tussentijds in de praktijk ervaring op te doen. Vanuit de Europese Unie is daarom subsidie beschikbaar gesteld voor het H2-Share project, dat als doel heeft om proefritten in diverse Europese landen mogelijk te maken.

Speciale waterstoftank en trucks van VDL

In het kader daarvan heeft autofabrikant VDL een speciale truck ontwikkeld die volledig op waterstof rijdt. Omdat er momenteel nog weinig tankstations zijn, bouwde het Duitse waterstofbedrijf Wystrach een mobiel waterstoftankstation voor dit project, dat tijdelijk bij Vlot Logistics in Schelluinen stond.

In Nederland mocht BREYTNER de waterstofwagen maar liefst drie maanden demonstreren. De truck werd in deze periode met name ingezet bij distributie van meubilair. Daarnaast is er eenmalig een verhuizing mee verzorgd.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.