Podcast
Onderzoeksbureau: zo overleeft retail de aanstaande recessie
Na een crisis volgt een recessie, dat is een gegeven. Hoe diep die recessie zal zijn heeft te maken met de maatregelen die tijdens de crisis zijn getroffen. En met de weerbaarheid en flexibiliteit van ondernemers. Retailonderzoeksbureau Crossmarks zet vier tips op een rij voor de retail. Daarover spraken wij bovendien strategy director Lori van Waes van Crossmarks in de podcast van De Ondernemer bij New Business Radio (hieronder te beluisteren).
Retailers die zich volgens Van Waes continu met de gevolgen van de recessie meebewegen, zullen niet alleen de recessie overleven, maar hier zelfs voordeel uit halen. Onderzoek van McKinsey laat zien dat retailers die tijdens de vorige economische crisis investeerden in customer experience drie keer meer omzet haalden dan retailers die dat niet deden. Het is nu niet de tijd om af te wachten tot de storm is gaan liggen, maar juist van voorbereiding op de recessie die hoe dan ook komen gaat. Dit zijn de retailtips van Crossmarks:
Tip 1: Optimaliseer je assortiment
Pas data-inzichten toe om de relevantie van het assortiment te vergroten. Een analyse van het zoekgedrag op Google Trends laat bijvoorbeeld zien naar welke producten of oplossingen meer vraag is. Daarnaast kunnen retailers het assortiment optimaliseren door een deel van het assortiment (nóg) belangrijker te maken. Van welk assortiment wordt jouw retailformule gekend? Is hier meer uit te halen door dit letterlijk en figuurlijk meer in de etalage te zetten?
Tip 2: Onderzoek de prijselasticiteit
Het is voor alle retailers van belang om de prijselasticiteit te onderzoeken; met welke producten, diensten en oplossingen voeg je genoeg waarde toe waardoor je de prijs wellicht kan verhogen? Op welke producten waar minder vraag naar is kun je de prijs verlagen? Of welke nieuwe, eenvoudigere producten kun je introduceren om op de behoefte van de klant in te spelen? Er is enorm veel winst te behalen in het bereiken van het optimale prijspunt, waar je ook op langere termijn van kunt profiteren.
Tip 3: Verbind prijs en waarde
Steeds meer formules voegen naast een lage prijs een bepaalde waarde toe in de breedste zin van het woord. Daarbij is het belangrijk dat prijs en waarde voortdurend in balans zijn. Te veel nadruk op een lage prijs heeft invloed op de kwaliteitsperceptie, en te veel nadruk op waarde heeft invloed op de prijsperceptie. Prijs in combinatie met waarde is al langer een belangrijke factor in de beslissingen van consumenten over waar ze willen winkelen; consumenten zullen gedurende de recessie hier nog kritischer naar kijken. En dat heeft zeker niet alleen betrekking op discounters. De retailers die de juiste prijs en waarde voor de klant optimaal in verhouding tot elkaar kunnen stellen komen winnend uit de crisis.
Tip 4: Draag uit waar je merk voor staat
Omdat de groep Nederlanders met een onzekere werksituatie steeds groter wordt en er meer concurrenten zijn, is het nog belangrijker geworden waar je als merk voor staat. Door je merk als toetssteen te gebruiken bij alle keuzes die je maakt, lukt het om je merk consistent uit te dragen. Denk aan de Bijenkorf, die vanuit de ‘premium experience-strategie’ besloot om filialen te sluiten die niet naar een premium niveau konden worden gebracht. Ook stopte het warenhuis met de Drie Dwaze Dagen. De keuze voor het premium segment en de gevolgen daarvan hebben geleid tot mooie cijfers, ook in 2019.