Nieuws Arbeidsmarkt

'Hoger salaris is niet voldoende om medewerkers te behouden'

Vorig jaar maakten anderhalf miljoen mensen een overstap van werkgever. Dat is zo'n een op de vijf werknemers, blijkt uit een analyse van UWV, maar weet ook: dit speelt al tien jaar.

Van onze redactie 17 februari 2023

Salaris startup inflatie

Foto: Shutterstock.

Zeker sinds het einde van pandemie nemen deze UWV-cijfers een vlucht, bijvoorbeeld vanwege een hoger salaris. Maar in de huidige arbeidsmarkt is dit niet het enige waarmee je talent aan boord kunt houden. ,,Door de krapte op de arbeidsmarkt richten organisaties alle pijlen op het werven van nieuw talent, maar het is heel belangrijk om het zittende personeel niet te vergeten. Zij zijn een bron van kennis en moeten gemotiveerd blijven", verduidelijkt Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group. Ze reageert op het artikel UWV: een op de vijf werknemers wisselde vorig jaar van baan.

'Werknemers meer autonomie geven'

,,Werkgevers moeten werknemers onder meer autonomie geven door ze zelf te laten bepalen hoe ze hun werk inrichten. Daarom krijgen onze medewerkers uitgebreide begeleiding om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Wij geloven namelijk dat als zij groeien en verbeteren, wij als organisatie hetzelfde doen."

Lees ook: Inflatie en personeelstekort zorgen voor opkomst parttime ondernemen

'Faciliteer hybride werken'

,,Daarnaast hechten werkenden tegenwoordig veel waarde aan een goede werk-privébalans. Een van de manieren om daar als werkgever aan bij te kunnen dragen, is hybride werken te faciliteren. Denk daarbij ook aan continu aandacht besteden aan vitaliteit en mentale gezondheid. In lijn daarmee bieden wij onze medewerkers ergonomische (flex)werkplekken en toegang tot het platform OpenUp voor laagdrempelige mentale hulpvragen, maar ook activiteiten in ons inhouse theater en eigen sportruimte."

Lees ook: 'Minimumloner kost werkgever per maand minstens 225 euro meer dan in 2022'

Werkvloer: diversiteit en inclusiviteit

,,Verder is het verstandig om aan de sfeer en verbinding op de werkvloer te blijven werken. Zodat medewerkers ervaren zichzelf te kunnen zijn binnen de organisatie en eerlijk behandeld te worden, ongeacht hun geslacht, seksuele geaardheid, etnische herkomst en/of geloofsovertuiging."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws