Nieuws Arbeidsmarkt

Personeelstekort leidt bij stevig percentage ondernemers tot slaapproblemen

Dat de 'bv Nederland' piept en kraakt door - onder meer - een gierend tekort aan personeel mag geen geheim zijn. Uit de MKB Werkgeversmonitor van hr-ondersteuner Please blijkt dat één op de vier ondernemers slapeloze nachten heeft van de eindeloze zoektocht naar nieuw personeel.

Van onze redactie 19 mei 2022

Personeel tekort problemen arbeidsmarkt onderzoek please

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Aanpak personeelstekort

Ondanks dat de personeelstekortproblematiek bekend is, lijken de oplossingen nog niet bij veel ondernemers van de grond te komen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de meest gebruikte manier is om om te gaan met personeelstekorten door zelf meer te gaan werken. 42 procent van de ondernemers gebruikt die methode.

Slechts 11 procent van de werkgevers schakelt hulp in bij het zoeken naar nieuw personeel. Exact het dubbele percentage daarvan - 22 procent - geeft aan meer te vragen van het huidige personeel. Dan is er ook nog een kleine groep ondernemers (13 procent) die 'nee' verkoopt aan klanten.

Lees ook: Hoogleraar Arbeidsmarkt: 'Zorg dat deeltijders meer uren maken'

Onboarding nieuw personeel

Ook het inwerken van nieuwe medewerkers is voor veel ondernemers een uitdaging. 35% van de mkb'ers zegt dat het inwerken veel tijd kost, terwijl ook één op de vijf ondernemers aangeeft dat die tijd er eigenlijk niet is.

Daar zit volgens Charlotte Bastiaans, Business Manager bij Please, ook een groot risico. “Ik zie in de praktijk dat ondernemers met veel moeite nieuw personeel hebben aangetrokken en dat deze door gebrek aan inwerken en aandacht in de eerste maanden alweer vertrekken omdat zij zich hun nieuwe werkplek anders hadden voorgesteld.”

In de infographic hieronder vind je meer resultaten uit het onderzoek.

Lees ook: Personeelstekort: CNV wil 1000 euro opleidingsgeld voor iedereen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws