Nieuws Personeel

Julien Zaal (The Avocado Show): 'Ik snap goed dat 400.000 ondernemers mogelijk willen stoppen'

Hoe kunnen we het beste omgaan met het huidige personeelstekort? De gouden oplossing bestaat niet en dus is ons oor te luisteren leggen bij zoveel mogelijk ondernemers het enige dat we kunnen doen. Hoe gaan zij hiermee om? We vroegen het een aantal succesvolle startups die zich deze week verzamelden tijdens het Orange Wings-symposium van hun investeerder Shawn Harris.

Robbert Daalder 20 mei 2022

The avocado show julien zaal

Julien Zaal, medeoprichter van The Avocado Show. Foto: Machtelt Mostert.

Haar insteek van een dag met de oprichters van in totaal achttien startups was inspireren, uitdagen, even weg zijn uit de eigen vertrouwde werkomgeving, gezellig samen zijn en van elkaar leren. Toch kon Harris er niet omheen: het personeelstekort waar ook ‘haar’ ondernemers onder gebukt gaan.

,,Ook ik zou niet weten hoe we dit probleem moeten oplossen”, zegt ze als oprichter van investeringsmaatschappij Orange Wings. ,,Het enige dat we kunnen doen, is hier zo creatief mogelijk mee omgaan. One step at a time. We zijn erin geslaagd om een recruiter in dienst te nemen waar al onze startup-ondernemers gebruik van kunnen maken. Hij kan uit een sterk netwerk putten en dat heeft al tot wat successen geleid. Toch zijn er nog altijd een heleboel vacatures te vervullen. Denk aan dat van The Avocado Show.”

Shawn Harris in gesprek met De Ondernemer-verslaggever Robbert Daalder. Foto: Jelle Draper.

Lees ook: Uitzendbranche: ‘Arbeidsmigranten cruciaal om personeelstekorten op te lossen’

Jong personeel met andere mentaliteit

Julien Zaal en Ron Simpson zijn de gezichten achter deze snelgroeiende restaurantketen. Volgens Zaal heeft jong personeel tegenwoordig een heel andere mentaliteit en work/life balance. ,,Zij hebben doorgaans minder de ‘niet lullen maar poetsen mentaliteit’, verklaart hij. ,,Ze willen bijvoorbeeld andere werktijden dan gebruikelijk en als dat niet kan, gaan ze gewoon naar de volgende. Gelukkig hebben wij een geliefd merk en weten veel mensen ons te vinden. Daar moeten wij als werkgever proactief mee omgaan."

Cultuur bewaken en extra goed voor personeel zorgen

,,Hoe? Door een People & Culture Manager neer te zetten die als geen ander weet hoe hij mensen moet enthousiasmeren. Iemand die onze cultuur helder over kan brengen en deze vooral ook weet te bewaken. Op die manier krijg je iedereen in een flow. Die cultuur is echt belangrijk. Ik las het artikel met Mooie Boules-oprichter Rogier van Genugten en hij hamert ontzettend op het behoud van personeel. Dat kan alleen als je een goede cultuur weet te creëren.”

,,Los van zo'n cultuur zou je er als bedrijf ook voor kunnen kiezen om nieuw personeel extra te ondersteunen in de zoektocht naar een goed onderkomen. Het gaat misschien wat ver, maar als werkgever moeten we er een tandje bij doen en op verschillende fronten goed voor ons personeel zorgen."

Hoe om te gaan met het personeelstekort? Julien Zaal in gesprek met De Ondernemer-verslaggever Robbert Daalder. Foto: Jelle Draper.

Lees ook: Julien Zaal (The Avocado Show): ‘Afgelopen tijd was niet makkelijk, maar kunnen nu gaan knallen’

Plezier bij horecaondernemer compleet verdwenen

Wanneer Zaal wordt gevraagd of hij ervan op de hoogte is dat er in Nederland minstens 400.000 ondernemers zijn die als gevolg van de crisis serieus overwegen om te stoppen, knikt hij bevestigend. ,,Ik zat laatst met onze buurvrouw te praten en zij vertelde dat ze het huidige ondernemersklimaat verschrikkelijk vindt. Dat ze er geen plezier meer in heeft. Als ik haar zo hoor, kan ik mij heel goed voorstellen dat er honderdduizenden ondernemers zijn die ermee willen stoppen.”

,,Eerlijk gezegd geloof ik niet dat we dit als land snel kunnen omdraaien. Er wordt wel geroepen dat we vooral moeten uitstralen hoe leuk het is om in de horeca te werken, maar deze problematiek speelt overal en dus haalt dat niets uit. Op Schiphol ontstaat een enorme crisis omdat er te weinig personeel is", besluit Zaal. ,,En afgelopen week werd de Ketheltunnel bij Rotterdam zelfs compleet afgesloten. Er is echt iets aan de hand en we zijn er voorlopig ook nog niet van af.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws