Combined ShapeAcademy Leiderschap

Hoe privé- en zakelijk geluk samenhangen volgens coach Wouter Kleinsman

Ondernemers worden veelal afgerekend op bedrijfsprestaties en financieel succes. Maar volgens personal coach Wouter Kleinsman moeten ondernemers zich ook op andere doelen richten, zoals een gezond en stabiel privéleven. ,,Juist ondernemers hebben de plicht om meer te reflecteren, meer verantwoordelijkheid om zich bewust te gedragen,'' zo stelt hij in zijn boek 'Zo word je een gamechanger'.

Hugo Schrameyer 27 januari 2021

Gamechanger wouter kleinsman boek

Wouter Kleinsman: ,,Iedereen heeft het maar over Pieter Zwart, John de Mol of Frits van Eerd als topondernemers, terwijl we eigenlijk helemaal niet weten of ze lekker in hun vel zitten en of ze gezond leven.”

Wie het boekwerk op de leestafel werpt, hoort een dikke plof. ‘Zo word je een gamechanger’ is namelijk nogal een uitputtend werk, 272 pagina’s om precies te zijn. Kleinsman heeft er al zijn opgedane businesskennis ingestopt na het doorspitten van honderden boeken. Reden twee om dit boek te schrijven, was dat hij zijn ervaring en kennis toegankelijk wil maken voor alle ondernemers. Zelfvertrouwen is hem niet vreemd: ,,Nu ik steeds meer bekendheid krijg als businesscoach wordt ook mijn prijskaartje voor begeleiding hoger. Met dit boek stel ik mijn kennis en ervaring open voor iedere ondernemer in Nederland.”

Wouter Kleinsman

Zo word je een gamechanger

€45,-

Bestel hier het boek van Wouter Kleinsman

De ondernemer als mens

Honderden businessboeken samengebald tot één nieuwe uitgave. Het resultaat is dat Kleinsman een batterij aan thema’s behandelt. De nadruk ligt niet op de ondernemer als zakenman, maar veel meer op de ondernemer als mens. Was het Louis van Gaal die het totale mens-principe in voetbalkringen introduceerde, zo zou je Kleinsman kunnen aanwijzen als doortik daarvan naar de ondernemerswereld.

,,Ondernemers zijn geen speciale schepsels. Ze zitten veelal net zo vastgeroest in patronen als andere mensen. Het gros van de ondernemers buffelt de dag door en valt ’s avonds doodmoe in bed. Terwijl de ondernemer die alert en bewust handelt waarschijnlijk korter werkt, maar in ieder geval ook een stuk efficiënter.”

Van een high performer naar een gamechanger

Het boek is opgebouwd in vier lagen, beginnend bij de performer, waarna wordt doorgeschakeld naar de high performer, de eliteperformer en uiteindelijk de gamechanger. In elk deel wordt weer dieper ingegaan op factoren als mindset, focus en elementen als gezondheid en persoonlijke omstandigheden.

,,Wat ik wil bereiken, is dat ondernemers wakker worden en zich meer bewust weten van hun dagelijkse activiteiten. Je hebt letterlijk de keuze om van binnen te voelen hoe je klanten wilt behandelen, hoe lang je openingstijden zijn of hoe je het bedrijf wilt inrichten. Je hoeft geen liters koffie te drinken en sigaretten weg te paffen omdat je nu eenmaal zo in elkaar steekt om de stress te bevechten. Wees bewust dat je ook gezond kunt leven en met meer inzicht tot betere resultaten kunt komen.”

Lees ook: Zijn winkel dicht en weer open, Dylan (20) laat zich niet kisten door corona

Het effect van meditatie

Dat klinkt nog niet heel concreet. En toch, daar zit het boekwerk wel propvol mee. Dus met praktische tips en handwijzingen. In de inleiding spreekt Kleinsman over het boek als 'complete gids naar een buitengewoon leven.'

In die gids staan zodoende voorbeelden als ademhalingsoefeningen en meditatie. Dat klinkt een beetje zweverig misschien, maar de businesscoach legt haarfijn uit dat zulke exercities wel degelijk kunnen bijdragen aan verhoogd concentratievermogen. Eigenlijk gek: waarom is het wel gebruikelijk om op vrijdagmiddag een biertje te doen met collega’s? En waarom wordt er eigenlijk nauwelijks gemediteerd op de werkplek?

,,Mensen gaan graag voor de beloning op korte termijn. Even een bitterballetje op de vrijdagmiddag wegdrinken met een biertje. De beloning op lange termijn die het resultaat is van bewust en gezond leven vinden mensen lastig en afmattend.”

''Tot een inkomen van circa 80.000 euro stijgt je geluk bij elke extra euro, maar daar boven heeft additioneel inkomen geen enkel effect op de geluksbeleving''

Dus, hamvraag, hoe krijg je de knop om? Besef dat veel wat we doen, geprogrammeerd is, benadrukt Kleinman. Dus ook de vrijmibo. ,,Wat mensen vaak doen, is andere mensen na-apen. Monkey see, monkey do. Dat geldt net zo goed voor ondernemers. Als het bij vijf collega-ondernemers gebruikelijk is om met een borrel het weekeinde in te luiden, dan haak je daar snel bij aan. Juist ondernemers hebben de plicht om meer te reflecteren. Meer verantwoordelijkheid om zich bewust te gedragen. Onbewust gedrag in een vaste baan kun je jarenlang volhouden. Een ondernemer die zijn leven tot een wanboel maakt, te veel drinkt en een ongelukkig huwelijk heeft, zal ook nooit zakelijk succes ervaren.”

Lees ook: Hoe met thuiswerkstress om te gaan: dit zijn adviezen van Martin Hersman

Privégeluk en zakelijk succes

Dat is ook het makke van succes in ondernemersland. Bedrijfsprestaties worden vooral gelegd naast de financiële meetlat, terwijl de businesscoach al eerder aangaf dat er meer succesfactoren in het leven bestaan. ,,Tot een inkomen van circa 80.000 euro stijgt je geluk bij elke extra euro, maar daar boven heeft additioneel inkomen geen enkel effect op de geluksbeleving. In mijn praktijk zie ik dat veel ondernemer er financieel goed voor staan, terwijl ze klagen over hun gezondheid, nachtrust en stressbeleving. Als je uitsluitend op de financiële factor een plus scoort, terwijl de rest van je levensfactoren een dikke onvoldoende haalt, ben je niet echt geslaagd als totaalmens.”

We kunnen er tot slot niet om heen. De coronacrisis. Wat kan Kleinman daar in de context van zijn boek nog aan toevoegen? Ook op dit punt geldt: blijf meester over je eigen besluiten. ,,Het heeft geen zin om te mopperen over lockdowns. Er zijn nu eenmaal regels waar je aan hebt te houden. Richt je energie liever op dat wat nog wel mogelijk is. Dat zijn creatieve ideeën waar klanten blij van worden en jij als ondernemer nog wat omzet mee kunt halen.”

Wil jij meer lezen en leren van Kleinsman? Via de link hieronder vind je meer info over zijn boek.

Wouter Kleinsman

Zo word je een gamechanger

€45,-

Bestel direct