Nieuws Personeel

Dit heb jij te zeggen over werknemers met opvallende tatoeages

Werknemers met tatoeages op zichtbare plekken, in hoeverre heb je daar als werkgever iets over te zeggen? Je mag een voorschrift opleggen, al moeten daar zwaarwegende bedrijfsbelangen tegenover staan, schrijft het AD.

Jette Pellemans | Foto: Koen Verheijden 29 augustus 2018

Tatoeages

Met 1 op de 10 Nederlanders die met een tattoo rondloopt, verbaast het niet dat een tatoeage steeds meer geaccepteerd is. In het publieke beeld zie je ze steeds meer – al is het maar door voetballers, popsterren en de barista om de hoek. Maar ook op het werk is een tattoo vaak geen belemmering meer. In een studie van de Universiteit van Miami en de Universiteit van Western Australia Business School, begin augustus gepubliceerd, bleek dat er geen enkel verschil is in loon tussen mensen met en zonder tatoeages.

Lees ook: Iris Susanna: van kantoorbaan naar eigen tattoostudio Oosterbeek

Meer tattooshops

Ook het aantal tattooshops is de afgelopen acht jaar bijna verdrievoudigd, onderzocht het RIVM. Van 446 in 2009, tot bijna 1200 in 2017. Big business dus, al blijft er in sommige beroepsgroepen een kledingvoorschrift van kracht. Een werkgever mag namelijk eenzijdig zo’n voorschrift opleggen, al moeten daar zwaarwegende bedrijfsbelangen tegenover staan. Denk aan veiligheid, hygiëne of huisstijl van de onderneming.

Instructierecht

Maarten van Gelderen, arbeidsrechtsadvocaat: ,,Een werkgever heeft het instructierecht: hij mag aangeven hoe hij of zij vindt dat werk verricht moet worden. Hieronder kunnen bijvoorbeeld kledingvoorschriften of tatoeages vallen. De werkgever moet dit vermelden op het moment dat je in dienst treedt."

Binnen redelijke grenzen

Het is niet zwart-wit, het instructierecht is geen absoluut recht, zegt Van Gelderen. ,,Een werkgever kan slechts binnen redelijke grenzen verlangen dat je je op een bepaalde manier kleedt of presenteert. Bij wat voor bedrijf iemand werkt, of wat voor functie iemand bekleedt, speelt ook een rol. Van iemand die veel klantcontact heeft, kun je eerder verlangen dat hij of zij netjes gekleed is en geen zichtbare tatoeages heeft. Ook het type tattoo weegt mee. Een klein stipje op de pols zal niet snel tot ontslag leiden."

Ook in de zorg

Toch zijn óók in sectoren als de zorg tattoos tegenwoordig steeds vaker geaccepteerd. En ook bij een lijfelijk beroep als danser is een tattoo oké. ,,Dansers worden steeds meer gezien als individuele kunstenaars,” zegt Scapino Ballet-danser Mischa van Leeuwen. ,,Dan mag je iets persoonlijks als een tattoo best laten zien.”