Nieuws Vitaliteit

Ceo Acture: 'Psychische klachten bom onder arbeidsmarkt'

Een substantieel deel van het verzuim op de werkvloer in Nederland houdt verband met psychische klachten. Het aandeel groeit én het verzuim door deze oorzaak duurt langer. ,,Psychische klachten zijn een bom onder de arbeidsmarkt,” zegt Maudie Derks, ceo van Acture.

Van onze redactie 22 mei 2023

Stress burn out uitval werknemers

Beeld: Shutterstock

De bevindingen van Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet voor Eigenrisicodragers, zijn te lezen in de Orange Paper ‘Het groeiende probleem van psychisch verzuim’. Leidinggevenden zijn veelal onvoldoende geëquipeerd om de signalen van aanstaand verzuim als gevolg van stress te signaleren, waardoor langdurig verzuim veelal het gevolg is. Juist in de European Mental Health Week, die ook door het kabinet wordt omarmt, is het van belang om werkgevers en werknemers te wijzen op de oplossingen die er zijn om uitval te voorkomen.

''Als we meer aandacht besteden aan het welzijn van medewerkers lossen we ook een deel van de arbeidsmarkttekorten op''

Maudie Derks, ceo Acture

'Valt iemand door te veel stress uit, dan ben je eigenlijk al te laat'

Maudie Derks, dinsdag 23 mei tussen 11.00 en 13.00 uur te gast in de radioshow De Ondernemer Live: ,,Op dit moment is het alle hens aan dek op de arbeidsmarkt. De tekorten zijn bijna niet te overzien. Dus moet voorkomen worden dat medewerkers uitvallen. Sterker nog… als we meer aandacht besteden aan het welzijn van medewerkers lossen we ook een deel van de arbeidsmarkttekorten op.''

,,Valt iemand door te veel stress uit, dan ben je eigenlijk al te laat. Je moet het vóór zijn. En de signalen zien dat iemand onder druk staat. Dat is het moment waarop werkgever en werknemer een gezamenlijk belang hebben: uitval voorkomen, dat is goed voor het bedrijf en voor de medewerker. Vandaar dat wij een signaalkaart hebben ontwikkeld die ervoor zorgt dat je als leidinggevende symptomen herkent en uitval voorkomt.”

Lees ook: Deze 9 vragen maken duidelijk of een medewerker mogelijk door stress uitvalt

Stresssignalen beter herkennen en hierover opener communiceren

In een eerder dit jaar verschenen Orange Paper van Acture is bepleit: werkgevers, neem verzuimbeperking – en nadrukkelijk ook beperking van psychisch verzuim – structureel mee in de cocktail van maatregelen, voorstellen en oplossingsrichtingen die worden besproken rondom arbeidsmarktkrapte en een leefbaar land.

We laten een groot arbeidspotentieel liggen en bovendien: de werknemer met (dreigende) psychische klachten verdient een activerende aanpak die hem of haar verder helpt, zo blijkt uit de paper. Dit kan door drie aandachtspunten: werkgevers, die het onderwerp ‘ziekteverzuim’ hoog op hun agenda zetten. Leidinggevenden die beter en actiever signaleren. En medewerkers die bewuster zijn, stresssignalen beter herkennen en hierover opener communiceren met hun leidinggevenden.

Lees ook: Explosieve toename langdurig verzuim: 'Schakel eerder arbodienst in'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws