Nieuws Vitaliteit

De 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland zijn bekend

In de zoektocht naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland zijn de vijftig vitaalste bedrijven van 2019 bekendgemaakt. Wil je weten welke ondernemingen een plek hebben verworven? Dat kan. De lijst is te zien op vitaalstebedrijf.nl.

De Ondernemer 26 november 2019

Pieter Hoogenband vitaalste bedrijf

Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband zit in de vijfkoppige jury.

Alle deelnemers van de zoektocht vulden de Lifeguard Energy Scan in, aan de hand daarvan is hun Net Vitality Score (NVS) berekend. Op basis van deze score is de lijst van 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland samengesteld. Deze vijftig bedrijven investeren het meest in het energieniveau van hun medewerkers en daarmee in een duurzaam succes voor de toekomst. Denk hierbij aan een hogere betrokkenheid van de medewerkers, minder verzuim en een betere teamsfeer.

De zoektocht, die voor de zevende keer wordt georganiseerd, is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en Intermediair.

''Het Vitaalste Bedrijf van Nederland willen we de koplopers op het gebied van vitaliteit een podium geven en andere bedrijven inspireren''

Jean-Paul van Haarlem, ONVZ-bestuursvoorzitter

Podium voor koplopers

Vitale bedrijven zijn bewezen succesvollere ondernemingen en presteren op de lange termijn beter. Medewerkers die zich prettig voelen zijn niet alleen gelukkiger, maar ook minder vaak ziek en zelfs aantoonbaar productiever. ,,Als zorgverzekeraar geloven wij in vitale bedrijven. Met Het Vitaalste Bedrijf van Nederland willen we de koplopers op het gebied van vitaliteit een podium geven en andere bedrijven inspireren,” aldus Jean-Paul van Haarlem, ONVZ-bestuursvoorzitter.

,,We zijn een groot deel van onze tijd op ons werk en onze vitaliteit is essentieel voor onze gezondheid, maar ook voor onze bijdrage op het werk,” legt juryvoorzitter Louise Gunning uit. ,,Vitaliteit kunnen we positief beïnvloeden en bedrijven die dat doen maken het verschil en merken ook het verschil.”

Lees ook: Het Vitaalste Bedrijf van 2018: ‘Wij zijn allemaal gelijk’

Inzichten uit wetenschap en topsport

De deelnemende bedrijven zijn getoetst met behulp van de Energy Scan van Lifeguard. Deze organisatie ontstond 17 jaar geleden en helpt bedrijven vitaler te worden door kennis toe te passen uit de wetenschap, topsport en het bedrijfsleven. Uit de Energy Scan is voor elk bedrijf een Net Vitality Score (NVS) berekend, die uiteindelijk bepaalde welke organisaties bij de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland horen.

Uiteindelijk is het aan de vakjury om te bepalen welk bedrijf er vandoor gaat met de landelijke titel ‘Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019’. Donderdag 5 december zal de jury bekendmaken welke drie bedrijven zijn genomineerd en kans maken op deze eretitel. In de jury zitten onder meer Wilmar Schaufeli, emeritus hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie in Utrecht en Leuven, MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof, olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband, en emeritus universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij Louise Gunning.

De lijst van de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland is te vinden op www.vitaalstebedrijf.nl en wordt zaterdag 30 november gepubliceerd in Intermediair Magazine dat mee gaat in de Volkskrant.