Nieuws Politiek

CNV doet oproep aan bedrijfsleven: laat personeel thuiswerken bij hoge benzineprijs

CNV roept bedrijven en werkgevers op ruimhartig te zijn met thuiswerken vanwege de hoge brandstofprijzen. Tegelijk vindt de vakbond dat de reiskostenvergoeding van personeel dat wel naar het werk moet komen zo snel mogelijk moet worden verhoogd. Volgens CNV wordt het anders voor velen onbetaalbaar om naar het werk te gaan.

Van onze redactie 8 maart 2022

Laatste update: 8 maart 2022 15:28

Auto vervoer kosten benzine brandstof thuiswerken oekraine rusland oorlog kosten werkgevers CNV

Foto: Shutterstock.

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je viadeondernemer.nl/nieuwsbrief.

Werkgevers mogen 0,19 euro per kilometer onbelast vergoeden. Dat bedrag is sinds 2006 niet aangepast. Met deze brandstofprijzen dekt de maximale onbelaste kilometervergoeding de kosten al lang niet meer, beargumenteert een woordvoerder van FNV. Die vakbond pleitte er vorige week ook al voor dat alle werkenden een kilometervergoeding van zeker 0,19 euro moeten krijgen.

Lees ook: Kunnen ook de laatste coronarestricties allemaal overboord?

Thuiswerken als middel tegen hoge benzinekosten

,,Maar veel werkgevers vergoeden helemaal niets, of vergoeden slechts 6 cent per kilometer", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. ,,Met name in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging is het uitermate slecht geregeld." De bonden zetten in nieuw af te sluiten cao's in op een adequate kilometervergoeding. CNV zegt dat 5 miljoen werkenden niet kunnen thuiswerken. ,,Voor hen moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn", aldus Fortuin.

Volgens CNV wil 90 procent van de Nederlandse thuiswerkers dat ook na de coronapandemie blijven doen. Toch vraagt volgens de vakbond een derde van de werkgevers hun personeel weer naar kantoor te komen. ,,Thuiswerken is een goed middel om de hoge benzineprijzen te mijden", stelt CNV.

Lees ook: Stijgende gasprijzen en duurder brood: zo valt de oorlog in Oekraïne de winkelstraat binnen

Thuiswerken door stijgende energiekosten ook duurder geworden

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie denkt niet dat het een oplossing is om meer mensen te laten thuiswerken omdat dit voor velen ook veel duurder is geworden. ,,Het kost veel meer geld om thuis de kachel aan te zetten", zegt hij. ,,Mensen zijn bang dat ze hun energietarieven niet meer kunnen betalen. Het kabinet moet heel snel met compenserende maatregelen komen."

Castelein ziet oplossingen in het maximeren van de energieprijzen en het verlagen van de accijns op brandstof. Ook vindt hij dat de maximale onbelaste kilometervergoeding moet worden verhoogd. ,,Het kabinet heeft totaal geen gevoel voor de zorgen die mensen hebben", vindt Castelein.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws