Nieuws Actueel

Controle in Utrechtse cafés op doorschenken

De gemeente Utrecht gaat controleren of kroegen hun klanten blijven doorschenken als ze dronken zijn. Cafés die in de fout gaan, kunnen hun vergunning verliezen, meldt het AD.

Nils de Kruijff 16 augustus 2016

Cafe horeca utrecht bier

Nog dit najaar gaan de gemeente en de Utrechtse horeca in overleg met elkaar om te bespreken hoe ze de naleving van het verbod van doorschenken kunnen verbeteren.

Hoe de gemeente deze controles gaat uitvoeren, kan woordvoerder Karen Salden nog niet zeggen.

"De concrete invulling gaan we na de zomer invullen.''

Vermoedelijk gaat de gemeente niet opnieuw in zee met omstreden loktieners. In 2014 zette de gemeente, kort na de nieuwe alcoholwetgeving, minderjarigen in om te controleren of de Utrechtse horeca alcohol schonk aan jongeren onder de 18 jaar. Die methode leidde tot ophef in de Utrechtse horeca. Onder meer bij Henk Westbroek, bij wiens café Stairway to Heaven een loktiener van 17 een glas wijn kreeg. Later bleek de Utrechtse methode wettelijk niet te zijn toegestaan. Burgemeester Jan van Zanen trok daarop de boete voor Westbroek in.

Niet blij

Ondertussen tast de horeca in het duister hoe de controles op doorschenken er gaan uitzien. Jos de Winter, eigenaar van café Nieuwe Dikke Dries, is er in ieder geval niet blij mee. ,,Weer een stukje betutteling erbij. Wat is doorschenken eigenlijk? Is dat meer dan twee bier verkopen aan een klant? Misschien is hij wel met de auto, wie zal het zeggen?''

Klanten die laveloos aan de bar hangen, krijgen volgens voorzitter Erik Derksen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Utrecht, vrijwel nergens in Utrecht nog een alcoholische consumptie. ,,Daar is het personeel echt wel scherp op.''

Doorschenken is ook nu al verboden. In de regelgeving staat dat het verboden is alcohol te schenken aan personen die kennelijk dronken zijn. Ook is het verboden om dronken personen aanwezig te laten zijn in het café, restaurant of op het terras. En ook als aangenomen kan worden dat alcoholverstrekking zal leiden tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid.

De sancties die gelden zijn bij een eerste overtreding een waarschuwing. De tweede overtreding leidt tot twee weken sluiting en bij de derde keer in de fout verliest de ondernemer de vergunning.