Nieuws Actueel

De hyperactieven ondernemen meer

Hyperactieve mensen beginnen vaker een eigen bedrijf dan anderen, volgens Rotterdams onderzoek. Dat schrijft De Volkskrant. Hebben adhd'ers meer aanleg voor het ondernemerschap?

Jurriaan Nolles | Foto: ANP 30 december 2016

Branson 1065

Mensen die symptomen van attention deficit hyperactivity disorder (adhd) vertonen, zoals hyperactiviteit en snel afgeleid zijn, beginnen relatief vaak een eigen bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Hyperactieve mensen hebben 20 procent vaker een eigen bedrijf dan mensen zonder deze eigenschappen.

Impulsief

'Een baan in loondienst is voor een adhd'er vaak moeilijk', zegt onderzoekster Ingrid Verheul. 'Zij reageren bijvoorbeeld vaker impulsief en dat bemoeilijkt de relaties met de baas en andere medewerkers.' Daarnaast hebben hyperactieve mensen vaak moeite afspraken en deadlines te onthouden. Uit eerder onderzoek was al bekend dat veel mensen met adhd ondernemer willen worden.

Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en niet betrokken bij Verheuls onderzoek, nuanceert Verheuls conclusies. 'Het lijkt nu alsof adhd een verklaring biedt voor de neiging tot ondernemerschap, maar in feite laat het onderzoek zien dat mensen die bijvoorbeeld druk of impulsief zijn eerder kiezen voor een beroep waarin zulk gedrag geen probleem vormt of juist gunstig uitpakt.

Lees verder op Volkskrant.nl.