Nieuws Detailhandel

Slager Dennis hakt live zijn varken aan stukken in een show met rockmuziek

Live op een podium een varken doormidden hakken, op het ritme van het rocknummer ‘Bad to the bone’. De Schijndelse slager Dennis van de Ven werd bedolven onder de reacties, er is lof én harde kritiek. ,,Dit is niet normaal!”

Paul Roovers (AD) 2 augustus 2022

Slager dennis van veen

Slager Dennis van de Ven hakte live voor publiek een varken aan stukken. Foto: Jan Zandee

Dennis van de Ven (48) ziet het als zijn levenswerk het ambacht van slager én gezond vlees te promoten. Zo ook afgelopen dinsdag toen hij het decor van festival Schijndel aan Zee op een podium vol discolampen met een vlijmscherp mes een varken kliefde. Voor het podium stonden 270 mensen die zich hadden opgegeven voor deze show. Het in stukken gesneden varken ging voor hen op de barbecue.

’s Nachts na de show plaatste de slager een filmpje op zijn sociale media. Dat heeft hij geweten. Alleen al op Facebook kreeg hij bijna 500 reacties.

Lees ook: Sluiting horeca zorgt voor toeloop bij speciaalzaak

Er waren veel vleesliefhebbers: ‘De slager als rockster. De passie spat er vanaf'. Er waren ook wat twijfelaars ‘Ik ben een vleesliefhebber maar om er nou een hele show van te is maken is wat mij betreft niet nodig. Hou de slacht en verwerking binnen de daarvoor bestemde de gebouwen, niet op het podium.’

"De slager als rockster. De passie spat er vanaf"

Reactie op Facebook

Tot slot waren er veel dierenliefhebbers en vegetariërs. ‘Niet normaal om zo publiekelijk een varken door de midden te hakken. Laat het maar lekker viraal gaan, des te meer mensen gaan zich afvragen of de vleesindustrie wel nodig is’.

Net iets anders dan een lezing

De slager staat achter zijn show. ,,Als ik gewoon een lezing had gehouden en wat had laten zien, was er niets aan de hand geweest", zegt de slager in het AD. ,,Door de muziek en lampen erbij kreeg het een andere impact. Misschien had dat achterwege moeten blijven. Maar het is amper een minuut van een veel langer filmpje."

,,We hebben een uur lang het varken een een runddeel verwerkt. Bij alles wat we doen, vertellen welk stuk het is van het dier. Hoe je het kunt verwerken in andere gerechten. Het publiek kon tussendoor vragen stellen. Er is er niet één geweest die kritisch vroeg waarom we dit zo hadden georganiseerd.”

"Wij zeggen niet: eet zeven dagen vlees. Nee, vier dagen is ook prima, maar gebruik wel eerlijk vlees"

Slager Dennis van de Ven

Over de reacties op sociale media maakt Van de Ven zich niet druk. Hij denkt dat de meeste negatieve reacties niet uit deze omgeving, maar uit de Randstad en grote steden komen. ,,Zelf er weer op reageren heeft geen zin.”

,,Ik respecteer overigens de mening van anderen. Wij zeggen niet: eet zeven dagen vlees. Nee, vier dagen is ook prima, maar gebruik wel eerlijk vlees. Waarvan je weet waar het vandaan komt. Wij halen geen vlees uit Argentinië, bij ons komt het van boeren uit de omgeving. Betrouwbaar en milieuvriendelijk. Bovendien, wij zijn duurzaam van top tot teen. Er gaat hier geen vlees verloren, we verspillen niets. En wat na twee dagen niet is verkocht, gaat uit de winkel en wordt verwerkt tot andere producten als droge worst.”

Lees ook: 40 uur veel? Een werkweek van 60 uur is normaal voor slager Jankees Krijger

"We moeten voorkomen dat het uitsterft”

Slager Dennis van de Ven

Dennis van de Ven werkt al bijna zijn hele leven in de slagerij. Vanaf z’n zestiende als hulp in dienst van de Gebr. van de Steen (‘sinds 1890'). Hij ging naar de slagersvakschool, volgde allerlei specialistische cursussen en nam de slagerij in 2005 over.

Hij organiseerde eerder bijeenkomsten voor klanten die graag willen weten waar hun vlees vandaan komt. ,,Ik wil dat ook graag, wij hebben geen geheimen. En hopelijk weet ik ook jonge mensen enthousiast te krijgen voor het vak. Want we moeten voorkomen dat het uitsterft.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws