Nieuws Familiebedrijf

Bodegraafse ondernemer verovert Amerika met kaasschaven

Met de kaasschaaf, partyclette en de reusachtige fonduepan Mr. Big verovert Martijn Bos uit Bodegraven met Boska Amerika, schrijft het AD.

Annemiek Brandriet 25 september 2017

Bodegraven Boska Martijn Bos

Hij moet lukken, de zegetocht met Bodegraafse kaasschaven. Hoewel de Amerikanen eigenlijk enthousiaster zijn over de partyclette, een soort gourmetstel voor het smelten van kaas. ,,Die doen ze graag op hamburgers en nacho's."

Cheeseware Experience Manhattan

Boska opende gisteren een Cheeseware Experience midden in Manhattan. Martijn Bos probeert er al enkele jaren voet aan de grond te krijgen. ,,Ik had altijd de droom met productontwikkeling aan de slag te gaan en ik hield erg van reizen", vertelt Bos vanuit de States. ,,In 2000 stapte ik in het bedrijf van mijn vader. Toen verkocht ik kaasschaven in Bodegraven, terwijl ik de wereld wilde zien."

Lees ook: Deze drie ondernemers maakten werk van hun internationale ambitie

Twee jaar later besluit hij dan toch de stap te wagen. Boska levert inmiddels aan 90 landen, promoot zijn producten op beurzen en richt zich na de kaasprofessional nu óók op de consument. De showroom in Manhattan heeft een bar waar klanten de producten kunnen uitproberen en kaas kunnen proeven.

Familiebedrijf

,,In Nederland zijn we altijd heel beschaafd. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. In de VS werkt dat niet", vertelt Bos. ,,Hier moet je een verhaal vertellen. Amerikanen vinden het fantastisch te horen dat ik de vierde generatie in de zaak ben en dat het bedrijf al sinds 1896 bestaat. Dat ik geboren ben in Gouda, vinden ze helemaal mooi."

Bos was al verschillende keren op televisie en ook het magazine van Oprah besteedde aandacht aan Boska. Een filmpje op Facebook leidde tot een toestroom van Nederlanders die in New York wonen. Elke ochtend een paar plakken kaas schaven voor op brood, dat doen ze in Amerika niet. ,,Kaas is hier gekoppeld aan een feestje, met elkaar genieten aan tafel." In Amerika zijn de raclettesets populair, net als de speciale messensets en bijzondere kaasplanken. En natuurlijk Mr. Big; een fondueset waar 6,5 liter kaasfondue in past.

Blogger

,,De partyclette werd opgepakt door een blogger. Dat filmpje is bijna 50 miljoen keer bekeken. De volgende dag waren we uitverkocht. Dat geeft energie; hier kan het gebeuren. Ik ben heel erg trots op deze zaak.''

In Nederland zijn we altijd heel beschaafd, in de VS werkt dat niet

Martijn Bos