Nieuws Actueel

Handel in aandacht, waarom niet?

Iemand inhuren om piano te spelen voor je oude moeder? Betaalde aandacht voor je ouders wordt steeds gewoner, merkt het bedrijf Vertroetel je Ouders.

Jeroen Trommelen | Foto's: Ton Koene en Aurélie Geurts 11 april 2016

Vertroetel

Toen zeventien jaar geleden zijn vader op 90-jarige leeftijd overleed, hield it-manager Tom Crouse daaraan een ‘heel slecht gevoel’ over. Hij had zijn moeder meer moeten ontlasten en vond achteraf dat hij tekort was geschoten in aandacht en zorg. Dat gaat me met m’n moeder niet wéér gebeuren, nam hij zich voor. Toen zij licht dement werd, hielp hij haar verhuizen van Utrecht naar zijn woonplaats Amsterdam en begeleidde haar naar dokters en andere medische zorg toen dat nodig was. Moeder was nogal eigenzinnig, zegt hij. Ze had de pil van Drion, althans dat dacht ze, en een euthanasieverklaring. Ze was vastbesloten de regie in de laatste fase van haar leven niet uit handen te geven en niet in een verpleeghuis terecht te komen. Dan nog liever dood.Maar een goede huisarts stelde haar gerust en toen het nodig was, verhuisde ze toch naar een verpleeghuis. Na enkele weken daar zei ze: 'Dood? Welnee zeg, het is hier net een hotel!' Maar de dementie werd erger; haar façades brokkelden af en ze werd steeds puurder, zegt de zoon in de Volkskrant. Dat maakte de omgang niet altijd makkelijker. Aan bingo en gezamenlijke uitjes deed moeder niet mee,maar de hobby’s van vroeger kon ze ook niet meer uit zichzelf beoefenen. Zo werden de dagen in het verpleeghuis wel erg lang. "Terwijl ik wist hoe blij ze werd van boeken en muziek, van Schubert zingen bij de piano. Ik speel geen piano, maar Paul – achteraf onze eerste begeleider – kon dat wel." Dat was het begin van het bedrijf Vertroetel je Ouders.

Crouse richtte het in 2009 op en bedient inmiddels een groot deel van Nederland met een soort luxezorg die het midden houdt tussen maatschappelijke begeleiding, aandacht en gezelschap. Met het afschaffen van verzorgingshuizen, de afhankelijkheid van thuiszorg en de toenemende vergrijzing is dat een groeiende markt, waarop onder meer ook de organisaties Huur Een Dochter, Fleur de Dag, SeniorenStudent en Iemand Thuis actief zijn. Vertroetel je Ouders bemiddelt tussen ouderen die persoonlijke hulp of gezelschap nodig hebben en mensen die dat kunnen bieden. Maar niet iedereen die graag ouderen begeleidt, komt daarvoor in aanmerking. Het potentiële gezelschap moet minstens hbo zijn opgeleid en wordt geacht iets extra’s in huis te hebben. Piano kunnen spelen bijvoorbeeld of mensen coachen, een vorm van kunst beoefenen of een verleden in de zorg hebben. Ook moeten ze kennis en ervaring hebben in de omgang met chronische aandoeningen zoals dementie.Lees het hele artikel hier.