Aangeboden door Vattenfall

Branded Content Horeca

Verwarmde kussens op het terras: slim en energiebesparend!

De tijd van alleen praten over duurzaamheid is allang voorbij. Veel ondernemers willen vooral iets doén. Zo ook horecaondernemer Luuk Sluyter. Hij maakt sinds een paar maanden op zijn terras gebruik van verwarmde kussens en steeds minder van heaters. ,,Een slimme energiebesparende maatregel die de investering meer dan waard is.”

Esmee Weerden 30 mei 2023

Luuk Sluyter zit met zijn zaak Belvedère op de hoek van het marktplein in het centrum van Gouda. Belvedère staat voor herkenbare gerechten van hoge kwaliteit. De afgelopen jaren heeft Luuk volop geïnvesteerd in het verduurzamen van zijn zaak. ,,Ons pand is in 2006 volledig afgebrand. Bij het opnieuw opbouwen ervan zijn we direct gaan verduurzamen. Denk aan goede isolatie en dubbel glas. In de jaren erna hebben we alle lampen vervangen voor energiezuinige varianten en ook in ons terras hebben we volop geïnvesteerd.” Met meer stoelen en tafels buiten dan binnen, moet Luuk het qua omzet met name van zijn terras hebben. ,,Het terras is echt het verlengstuk van mijn zaak.”

Slim energie besparen

,,Een terras dat in de winter veel mensen trekt door de gezellige oranje gloed van heaters is top, maar niet bepaald duurzaam”, vervolgt Luuk. Hij denkt bovendien dat in de strijd tegen klimaatverandering, een verbod op terrasheaters een kwestie is van tijd. ,,In Frankrijk hebben ze terrasverwarming al in de ban gedaan.”

Dus ging Luuk op zoek naar een duurzamer alternatief. Dat is ook precies waar Vattenfall zich mee bezighoudt. Vattenfall is veel meer dan een energieleverancier, vertelt verduurzamingsexpert Benny Parisius. ,,Het doel van Vattenfall is fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Dit doen wij onder andere door ondernemers te helpen om manieren te bedenken waarmee ze energie kunnen besparen.”

“Je kan het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar een begin is al goed”

Benny Parisius Vattenfall adviseur

Voor Luuk waren dat de verwarmde en op maat gemaakte kussens van Sit&Heat voor op de stoelen en banken op zijn terras. De kussens werken net als stoelverwarming in een auto. Na anderhalve minuut zijn je rug en billen warm. De warmte komt van sensoren die stroom krijgen van powerbanks. Luuk vertelt: ,,Een slimme energiebesparende maatregel die de investering meer dan waard is, omdat het de energiekosten drukt. Dit in tegenstelling tot terrasheaters die een hoog verbruik hebben.”

Partner in duurzaamheid

Steeds meer ondernemers zijn met verduurzamen bezig, ziet Benny in de praktijk. Hij adviseert ondernemers door het hele land hoe ze het beste energie kunnen besparen. ,,Sommige ondernemers willen graag verduurzamen, maar weten niet zo goed wat ze moeten doen of wat ze nog méér kunnen doen. Daar kom ik om de hoek kijken.” Aan de hand van de wensen, schetst Benny de mogelijkheden. ,,Ik vraag wat een ondernemer wil, wat hij of zij al heeft gedaan om te verduurzamen en aan de hand daarvan breng ik een advies op maat uit. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar een begin is al goed. Ik zeg altijd: laten we eerst samen een paar dingen aanpakken en vanuit daar verder kijken.”

Horecaondernemer Luuk Sluyter. Foto: Sandra Zeilstra.

Verduurzamen voor elk budget

,,Er is vaak veel meer mogelijk dan ondernemers denken, vervolgt Benny. Ongeacht ze een klein of groot budget hebben. Neem bijvoorbeeld de slimme thermostaat, waarmee je binnenruimtes apart kunt verwarmen. Een slimme thermostaat is bovendien op afstand te bedienen, waardoor het alleen warm is als je ook daadwerkelijk in de ruimte bent. Vind je zonnepanelen te duur? Niet als je ze huurt in plaats van koopt. Je huurt bij Vattenfall al 14 zonnepanelen voor slechts 80 euro per maand. Wil je het systeem kopen? Per jaar gaat er vijf procent van de aanschafwaarde af. Zo wordt verduurzamen voor iedere ondernemer interessant.”

Enthousiast geworden over het verduurzamen van je zaak? Maak dan bij Vattenfall kans op een verduurzamingsbudget t.w.v. €10.000 mét advies van een verduurzamingsexpert. Bekijk de actievoorwaarden op vattenfall.nl/actie. En wil je meer informatie specifiek over jouw Horeca-bedrijf? Ga dan naar vattenfall.nl/mkb/branches/horeca/

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vattenfall.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws