Nieuws Horeca

Nog dit jaar flinke uitbreiding: restaurantketen De Beren wil 'ander geluid laten horen'

,,Er wordt in deze tijd vaak geschreven dat horeca geen bestaansrecht meer heeft. Natuurlijk hebben veel bedrijven het nu erg moeilijk, maar met De Beren hopen we een ander geluid te laten horen. Het is niet alleen maar kommer en kwel in onze branche. Dat bewijzen wij door nog dit jaar onze eerste to go-filialen te openen," vertelt De Beren-directeur Melvin van der Wielen. ,,Alleen al in Nederland kunnen we doorgroeien naar 150 locaties, volgend jaar zullen er sowieso al acht of negen nieuwe restaurants komen. Voor 2021 hebben we ook de wens uitgesproken om de stap naar Duitsland en België te zetten”.

Danny Jansen 18 september 2020

Coronacrisis restaurantketen beren to go

Directeur Melvin van der Wielen zal de laatste persoon op aarde zijn die ontkent dat De Beren een zware tijd achter de rug heeft. De 45 restaurants die de keten momenteel telt waren eerst gesloten en vervolgens konden er maar een beperkt aantal bezoekers bediend worden. Van der Wielen benadrukt het belang van een duidelijke toekomstvisie, vooral en juist ook nu. ,,Kijk goed naar de mogelijkheden die er nú zijn om stráks een inhaalslag te kunnen maken.”

Vertrouwen van de klant snel herwonnen

Van der Wielen: ,,De sluiting, de beperking van het aantal bezoekers, natuurlijk, dat kostte ons veel omzet. Toch is het gelukt om het vertrouwen van onze klanten snel terug te winnen. We hebben ons streng aan de maatregelen gehouden en de faciliteiten in de restaurants dusdanig ingericht dat iedereen zich veilig voelt. Door dat uit te dragen, weet men de weg naar De Beren al redelijk snel weer te vinden. We hebben daardoor een goede zomer kunnen draaien en een inhaalslag gemaakt.”

Lees ook: Restaurantketen De Beren: van coronadip naar groei met overname twintig restaurants

De Beren boorde nieuwe doelgroep aan tijdens coronacrisis

Dat maaltijdbezorging na het invoeren van de coronamaatregelen een gigantische vlucht heeft genomen, bleek pure winst voor het van origine Rotterdamse horecabedrijf. ,,Tijdens de crisis hebben we 22 bezorgrestaurants teruggekocht die we een aantal jaar geleden verkocht hadden. Je zult begrijpen dat het daar topdrukte is geweest. Het mooie daarvan is dat we tegelijkertijd een nieuwe doelgroep hebben aangeboord. Mensen die voorheen vaak buiten de deur aten, gingen bij allerlei restaurants bestellen en maakten dus ook kennis met de maaltijden van De Beren. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we nu nog harder willen én kunnen groeien.”

De Beren to go is daar het lichtend voorbeeld van. Het uit zich in zogenaamde 2.0 restaurants. Deze hebben een bezorgservice, maar er kunnen ook maaltijden afgehaald worden. Deze filialen worden uitgerold naar NS-stations en andere locaties 'waar veel mensen op de been zijn'.

Tekst gaat verder onder de foto van Melvin van der Wielen.

Onderscheid maken met zowel ontbijt, lunch als diner

,,Je ziet op deze traffic locaties veel dezelfde concepten”, verklaart Van der Wielen de volgende stap van de keten. ,,AH To Go, Burger King, een pizzatent, een snackbar; je ziet ze overal. Wij gaan ons onderscheiden door zowel ontbijt, lunch als diner aan te bieden. Met eigentijdse gerechten. Geen saté, maar bijvoorbeeld een broodje buikspek. Smoothies, croissantjes, enzovoorts. We zijn nu nog bezig met de uitwerking van de filialen. Er moeten tenslotte wat aanpassingen voor de to go-functionaliteiten gedaan worden. Waarschijnlijk openen we ons eerste filiaal op station Lelystad Centrum.”

"De Beren gaat zich onderscheiden door zowel ontbijt, lunch als diner aan te bieden. We hebben eigentijdse gerechten."

Melvin van der Wielen, directeur De Beren

Formule De Beren 'verzekerd van succes'

Zoals de directeur van De Beren al aangaf, gaat zijn bedrijf uit van een langetermijnvisie. De vraag ‘waarom investeren in to go-filialen terwijl NS-stations kwetsbaar zijn voor coronamaatregelen’, wordt dan ook gepareerd met de opmerking dat De Beren ‘verzekerd is van succes’. Volgens Van der Wielen betekent de coronacrisis 'niet het einde van de wereld en zullen mensen op den duur toch wel weer gaan reizen'.

,,Door corona ziet de wereld er nu anders uit dan vroeger, dat zal ik niet ontkennen. Er zijn nu een hoop beperkingen, maar het gaat geen jaren duren voordat die weer worden ingetrokken. Wij kijken naar de toekomst en daarom investeren we nu in extra personeel en nieuwe vestigingen. Natuurlijk is het spannend om een nieuwe stap te zetten. Toch staan we er met onze formule, die ik omschrijf als laagdrempelig en betaalbaar, sterk voor. Het is éénduidig. We hebben een identiteit. Ik kan zo snel geen andere partijen noemen die klanten bedienen in goede restaurants, met kwalitatieve bezorging én snelle afhaalmaaltijden.”

Lees ook: Ambitie sterker dan crisis: Van der Weijden lanceert kledinglijn in onzekere retailwereld

De Beren nog lang niet klaar met uitbreiden

Binnen Nederland opereert De Beren momenteel vanuit 66 filialen (restaurants en bezorging). Of het hiermee ophoudt? ,,Zeker niet. De sky is the limit. Alleen al in Nederland kunnen we doorgroeien naar 150 locaties en volgend jaar zullen er sowieso al acht of negen nieuwe restaurants komen. Voor 2021 hebben we ook de wens uitgesproken om de stap naar Duitsland en België te zetten”, aldus directeur Van der Wielen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.