Nieuws Horeca

Tosti blijkt opeens cashcow van de horeca

De tosti, in al zijn verschijningsvormen, is hip, schrijft het Brabants Dagblad. Ook in Den Bosch is de opmars merkbaar.

BART GOTINK | Foto: Zemistor/Flickr 18 juli 2017

Tosti zemistor flickr

Niets doet meer denken aan het bloemetjesbehang en de kroonluchters van café Paris. Een strak industriële inrichting - met leer, hout en mintgroen - kenmerkt de eerste tosti- en koffiezaak in de stad: Toasted & Roasted.

Want de tosti (croque-monsieur in het Vlaams), in al haar verschijningsvormen, is hip, zo vertelt ook bedrijfsleidster en Bosschenaar Yvette van den Brand. En dat is dus ook wat er vooral op de kaart staat. Van een tosti met ham en kaas tot de veganistische tosti. Het meesterstuk: de Club Special met kip, kaas, bacon, spinazie, tomaat en ei. De Roasted in de naam staat voor de koffie.

Hype

Dat de tosti in heel Nederland aan een opmars bezig is, blijkt ook wel uit het feit dat over niet al te lange tijd er al een 'concurrent' de deuren opent in de stad: The Tosti Club. Maar bijvoorbeeld ook Bar 35 in de Lepelstraat en de Graven van Leuven aan de Wolvenhoek hebben een uitgebreide tostikaart. Veel zorgen daarover heeft Van den Brand niet. ,,Ik vind het wel leuk. Het mag dan een hype zijn, maar een tosti blijft toch altijd lekker? En tot slot komt die zaak in het Paleiskwartier."

Toasted & Roasted, sinds donderdag geopend in de Vughterstraat, heeft liefst vijf weken verbouwd. Nu oogt het hele pand 'groter, ruimer en lichter', aldus Van den Brand. Dat komt doordat de complete keuken achterin eruit is en vervangen is door stoelen en tafels. De bar is ingekrompen en grote koven zijn van het plafond gehaald.

Lees ook: De tostitent is de nieuwe burgerbar

De zaak is ingericht in dezelfde stijl als de eerste vestiging in Breda. Die ging eind mei open. In totaal is er binnen plek voor een mannetje of 40.

Croque-vidée

Het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat de Belgische varianten van de tosti door Nederlandse ondernemers worden opgepikt. Bij de zuiderburen zijn er volgens Wikipedia varianten, waarin telkens het tweede woord is vervangen door iets anders:

  • een croque-madame, met een spiegelei erbovenop gelegd;
  • een croque-hawaii, met een schijfje ananas bovenop;
  • een croque-saumon, met roomkaas, zalm (snippers) en rode ui;
  • een croque-boem-boem of croque bolognese, met wat bolognesesaus bovenop;
  • een croque-vidée, met wat vidée (ragout) bovenop;
  • een croque-jeanette, twee croque monsieurs op elkaar.
  • een croque-papa, met een stukje (gerookt) spek erbovenop.
  • een croque-nutella, schijfjes banaan en chocopasta.