Nieuws Horeca

Restaurant in topsegment zaterdag en zondag dicht: 'Mensen die echt willen, komen ook buiten het weekend'

Sinds januari 2023 is restaurant Doyy in Eindhoven elk weekend gesloten. ‘Het leverde me in de eerste maand twee nieuwe collega’s op’, meldt eigenaar Yavuz Yildirim. ‘Heel Eindhoven praat erover, dus ik verwacht dat er meer zullen volgen.’

Sara Terburg 4 mei 2023

Yavuz Yildirim Dovy restaurant Dovy Eindhoven

Eigenaar Yavuz Yildirim van restaurant Doyy

Yavuz werkt met een jong team. ,,Mijn collega’s willen in de weekends op stap, naar festivals en feestjes. Ik kreeg het rooster steeds lastiger rond." En zijn gasten? ,,Die komen nog. Ze passen zich aan onze openingstijden aan."

Hij verwacht dat meer horecaondernemers zijn voorbeeld gaan volgen. ,,Als eigenaar van een horecabedrijf, ben je niet meer de baas. Het personeel bepaalt wat er gebeurt", schetst hij het huidige personeelsklimaat. ,,Horecamedewerkers spreken andere horecamedewerkers en horen over hoe wij het doen. Dan gaan ze naar hun baas en vragen om weekendsluiting."

Lees ook: Horeca ziet personeel weer terugkeren: ‘Maar met een snotneus blijven ze al thuis’

Events als visitekaartje voor restaurant Doyy

In het weekend dicht heeft voor Doyy nog een voordeel. ,,Eens per maand gaan we open voor private dining. Gasten huren de hele zaak af en bepalen zelf met hoeveel mensen ze komen eten. Wij werken dus maximaal één dag per maand in het weekend. We hebben laatst op een zaterdag een walking dinner verzorgd bij iemand thuis. Er waren tientallen gasten en een orkest. We hebben een supertoffe avond gehad. Dit soort events kunnen we nu wél doen. Ze vormen een mooi visitekaartje voor het restaurant."

Voorheen was Doyy geopend van dinsdagavond tot en met zaterdagavond voor vier keer lunch en vijf keer diner. ,,Nu draaien we vijf dagen lunch en diner. Mijn vaste medewerkers werken daardoor een halve dag meer. Toch is iedereen blij met de nieuwe openingstijden. Ze kunnen nu naar elk feestje, hoeven vrienden en familie niet meer teleur te stellen."

"Mensen die echt willen komen, komen ook buiten het weekend"

'We missen die zaterdag niet'

Het Eindhovense restaurant zat tot januari elke zaterdagavond vol. ,,Inclusief lunch draaiden we dan rond de zeventig couverts. Kijk," zegt Yavuz wijzend in de digitale planning, ,,komende woensdag hebben we drieënzeventig gasten. We missen die zaterdag niet."

Hij geeft een voorbeeld: ,,Eind vorig jaar belde er een meneer. Hij wilde reserveren voor een vrijdag. De vrijdagen zaten allemaal vol. Hij informeerde naar de zaterdagen. Ook de laatste zaterdagen waarop we open zouden zijn, zaten vol. Hij besloot op een woensdag te komen. Mensen die echt willen komen, komen ook buiten het weekend." Hij bereidde de nieuwe openingstijden goed voor. ,,We hebben geen reservering hoeven verplaatsen en leggen gasten uit waarom we deze keuze gemaakt hebben. Ze noemen het slim en mooi dat we dit doen voor het team."

Lees ook: Nieuwe KHN-voorzitter stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’

Chefkok opgeleid in sterrenzaken

Chefkok Daan van Lieshout verdiende zijn strepen bij sterrenzaken Wollerich (Sint-Oedenrode, nu gesloten) en Cordial (sinds kort ook dicht). Yavuz streeft niet naar een Michelinster. ,,Ik vind dat het altijd beter kan, dus werk doorlopend aan nog betere gerechten en service. We strijken sinds kort bijvoorbeeld het linnen voor we het op de tafels leggen. Kom je dineren of alleen een cadeaubon kopen? We houden de deur voor je open."

,,Bij ons wordt iedereen in de watten gelegd. Sterker nog: liefst zouden we onze gasten van de deuropening naar hun tafel dragen. Uit eten kun je overal, voor beleving komen ze bij je terug."

Oordeel Michelin en Gault & Millau

Yavuz werkt sinds zijn puberjaren in de Eindhovense horeca. Hij had onder andere een ijssalon-croissanterie, een grillroom en een groothandel voor horeca. Eind 2018 opende hij Doyy. De keuken is een combinatie van Frans en invloeden uit Azië en het Midden-Oosten.

De Michelingids schrijft het volgende over zijn zaak:

Bij Doyy hecht men veel belang aan gastvrijheid. Dat merkt u aan de hartelijkheid waarmee u verwelkomd en bediend wordt. Het intieme decor, dat wat barok aandoet, zorgt voor gezelligheid. De nieuwe, jonge chef gaat op het elan verder met Franse finesse en invloeden uit Azië en het Midden-Oosten. Hij brengt uiteenlopende smaken samen, bewerkt producten uitvoerig, en prikkelt.

De culinaire gids Gault & Millau behoordeelt Doyy met een 14,5. Ook gasten prijzen het restaurant in recensies op onder andere Google, Dining City, Tripadvisor en Eet.nu

Lees ook: Vast contract niet meer hoogste doel: zo krijg je wel jongeren in je personeelsbestand

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws