Laatste update: 15 juni 2023 11:47
De Ondernemer Live: alles over Michelinsterren 2023
Ontstaan lijst Michelinsterren Nederland
Oorspronkelijk maakte Michelin de gids met restaurants voor de autorijder. Daarbij gaf één Michelin aan dat een restaurant een uitstekende keuken heeft. Twee Michelinsterren gaf aan dat een restaurant het waard was om een stuk(je) om te rijden. Bij drie Michelinsterren vonden de inspecteurs het restaurant van dusdanige kwaliteit dat het een reis waard was. Ondertussen is de lijst uitgegroeid tot de graadmeter van de absolute top van de restaurantwereld.
Hoe je een Michelinster krijgt? Dat vroegen we voor de uitreiking van de Michelinsterren 2023 aan Werner Loens. Hij is de hoofdinspecteur van Michelin, en dus ‘de man die over de sterren gaat’. Hier kijk en lees je het interview met Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens terug.
Hoeveel Michelinsterren kun je krijgen?
Je kunt maximaal drie Michelinsterren krijgen in Nederland. In de Michelingids 2022 waren er in Nederland 2 restaurants met drie sterren. Dat zijn De Librije en Inter Scaldes.
Lees ook: Hoe krijg je een Michelinster? Hoofdinspecteur Werner Loens legt uit
Nieuwe restaurants één Michelinster 2023
Karel V, Utrecht. Chef kok: Leon Mazairac
Château Neercanne, Maastricht. Chef kok: Robert Levels
Vanderveen, Amsterdam. Chef kok: George Kataras (gesloten, lees hier het interview met de ondernemer)
LIZZ in Gouda. Chef kok: Remco Kuijpers
Flavours in Weert. Chef kok: Ron Lemmens
Brass Boer Thuis in Zwolle. Chef kok: Lars Aukema
Bistrot de la Mer, Amsterdam. Chef kok: Julius Nuiten
Central Park, Voorburg. Chef kok: Hette Hettema en Tim Bood
Restaurant Smink, Wolvega. Chef kok: Jan Smink
Studio, Maastricht. Chef kok: Gilbert von Berg
Maeve, Utrecht. Chef kok: Tommy Janssen
Coulisse, Amsterdam. Chef kok: Tim van der Molen
Codium, Goes. Chef kok: Wouter Kik
De Woage, Groamsbergen. Chef kok: Jelle Jansen
Yama, Rotterdam. Chef kok: Hirouaki Yamamoto
Au Coin Des Bons Enfants, Maastricht. Chef kok: Timo Reichelt
Basiliek, Harderwijk. Chef kok: Yornie van Dijk.
Nieuw restaurant twee Michelinsterren 2023
Vinkeles, Amsterdam. Chef kok: Jurgen van der Zalm
Overzicht restaurants één Michelinster 2023
Herberg Onder de Linden, Aduard
Bistro de la Mer, Amsterdam
Bolenius, Ansterdam
Bougainville, Amsterdam
Coulisse, Amsterdam
Daalder, Amsterdam
The Duchess, Amsterdam
Graphite by Peter Gast, Amsterdam
De Juwelier, Amsterdam
De Kas, Amsterdam
Lars Amsterdam, Amsterdam
MOS, Amsterdam
Le Restaurant, Amsterdam
Rijks, Amsterdam
RON Gastrobar, Amsterdam
Sinne, Amsterdam
Vanderveen, Amsterdam (gesloten. Lees hier waarom)
The White Room by Jacob Jan Boerma, Amsterdam
Wils, Amsterdam,
Yamazato, Amsterdam
Zoldering, Amsterdam
De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag
Het Koetshuis, Bennekom
Pieters Restaurant, Bergambacht
Kaatje bij de Sluis, Blokzijl
Wolfslaar, Breda
Spetters, Breskens
AIRrepublic, Cadzand
Perceel, Capelle aan den IJssel
Apicius, Castricum
Noble Kitchen, Cromvoirt
Rijnzicht, Doornenburg
La Provence, Driebergen-Rijsenburg
't Raedthuys, Duiven
Wiesen, Eindhoven
Zarzo, Eindhoven
Codium, Goes
LIZZ, Gouda
De Woage, Gramsbergen
Atelier, Gulpen
Calla's, Den Haag
ML, Haarlem
Olivijn, Haarlem
Ratatouille Food & Wine, Haarlem
Basiliek, Harderwijk
De Kromme Dissel, Hoofdplaat
Cheval Blanc, Heemstede
Derozario, Helmond
't Lansink, Hengelo
Sense, 's-Hertogenbosch
Pikaar, Hilvarenbeek
De Swarte Ruijter, Holten
Noor, Groningen
Bij Jef, Den Hoorn
Kasteel Heemstede, Houten
Flicka, Kerkdriel
't Vlasbloemeken, Koewacht
Voltaire, Leersum
De Burgemeester, Linschoten
't Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht
Tante Koosje, Loenen aan de Vecht
De Bloemenbeek, De Lutte
Da Vinci, Maasbracht
Au Coin des Bons Enfants, Maastricht
Beluga Loves You, Maastricht
Château Neercanne, Maastricht
Rantrée, Maastricht
Studio N, Maastricht
Tout à Fait, Maastricht
De Gieser Wildeman, Noordeloos
Latour, Noordwijk aan Zee
Alma, Oisterwijk
Zout & Citroen, Oosterhout
Versaen, Ravenstein
't Ganzenest, Rijswijk
ONE, Roermond
Amarone, Rotterdam
FG Food Labs, Rotterdam
Fitzgerald, Rotterdam
Joelia, Rotterdam
The Millèn, Rotterdam
YAMA, Rotterdam
Zeezout, Rotterdam
Aan de Zweth, Schipluiden
Merlet, Schoorl
O&O, Sint WIllebrod
Monarh, Tilburg
De Leuf, Ubachsberg
Karel 5, Utrecht
Maeve, Utrecht
Eden, Valkenswaard
Central Park, Voorburg
De Nederlanden, Vreeland
Vigor, Vught
De Moerbei, Warmond
Flavours, Weert
Marrees, Weert
Well, Brienen aan de Maas
Vista, Willemstad
Meliefste, Wolphaatsdijk
Restaurant Smink, Wolvega
De Vlindertuin, Zuidlaren
Brass Boer Thuis, Zwolle
Restaurants twee Michelinsterren 2023
Aan de Poel, Amstelveen
Ciel Bleu, Amsterdam
Flore, Amsterdam
Restaurant 212, Amsterdam
Spectrum, Amsterdam
Vinkeles, Amsterdam
De Kromme Watergang, Breskens
De Lindenhof, Giethoorn
't Nonnetje, Harderwijk
Tribeca, Heeze
De Nieuwe Winkel, Nijmegen
De Lindehof, Nuenen
De Bokkedoorns, Overveen
Brut172, Reijmerstok
FG - François Geurds, Rotterdam
Fred, Rotterdam
Parkheuvel, Rotterdam
De Groene Lantaarn, Staphorst
De Treeswijkhoeve, Waalre
Julemont, Wittem
Restaurants drie Michelinsterren 2023
De Librije, Zwolle. Chef kok: Jonnie Boer
Inter Scaldes, Kruiningen. Chef kok: Jannis Brevet
Winnaars Groene ster Michelin 2023
Hof aan Zee in Koudekerke. Chef kok: Marcel Meijer
Rotonde in Rotterdam. Chef kok: Jord Coree
Morille in Koudekerke. Chef kok: Dennis Willems
De Dijk in Woubrugge. Chef kok: Martijn Koeleman
Betekenis Groene ster Michelin
De Groene ster geeft Michelin aan een chef kok die zich op een unieke of onderscheidende manier inzetten om 'duurzaam' deel te maken van hun restaurant. Zo wordt Hof aan Zee door de inspecteurs geprezen voor de nabijheid van hun biologische producten en hun afvalbeperking en -verwerking. Bij Morille wordt het streven aangehaald om alleen producten te gebruiken binnen een straal van 15 kilometer van het restaurant.
Young chef award 2023
Yornie van Dijk van restaurant Basiliek in Harderwijk is uitgeroepen tot Young Chef van het jaar 2023. ,,We zijn pas driekwart jaar echt onderweg, dat ik ook de chef ben. Ik vind het heel mooi dat ik al zo snel, zo gewaardeerd wordt."
Bib Gourmand 2023
Lazuur, Amsterdam
Wils Bakery Café, Amsterdam
De Voorburcht, Hattem
Havn, Hoorn
Bistrot Regent, Nijmegen
Senang, Zwolle
Poortman, Veeningen
Rotonde, Rotterdam
Sommelier van het jaar 2023
Nadine Mögling van Bij Jeff op Texel is uitgeroepen tot sommelier van het jaar 2023. De inspecteurs eren haar 'verbluffende kennis' en haar unieke manier om de wijnen bij te houden.
Topkok Ron Blaauw
,,Een Michelinster winnen, is het winnen van de Champions League. Het is iets waar je voor gaat als je start, de ultieme droom, het onbereikbare en daar moet alles voor wijken. Het is een golf van euforie als het je overkomt." Ron Blaauw, van Rons Gastrobar, weet wat het is om Michelinsterren te winnen. Bij De Ondernemer Live vertelde hij erover, hieronder kun je de uitzending terugkijken.