Nieuws Mode
Hoe Lieke troep uit de Balinese zee omzet in duurzame kleding met TET. Responsiblewear
Ondernemend, milieubewust én fashion loving: Lieke van Hulsbergen heeft het alle drie in zich verenigd. Haar succesvolle zwem- en dameskleding vindt inmiddels haar weg via haar webshop, Zalando en twee fysieke winkels op Bali. Binnenkort ook gewoon te koop in Haarlem.

Foto: TET. Responsiblewear.
Half mei opent in de Kleine Houtstraat in Haarlem, ‘de leukste winkelstraat van Nederland’, de allereerste brandstore in ons land van TET. Responsiblewear. Het is de derde winkel van dit Nederlands-Balinese kledingmerk van eigenaresse en oprichtster Lieke van Hulsbergen. Lieke zag tijdens haar duikreizen in het Verre Oosten tot haar schrik die hele berg plastic afval in de oceanen drijven en besloot er swimwear van te gaan maken. Zo komt het afval middels de drager van de badkleding weer terug in de zee, was haar redenering.
Ze verhuisde naar Bali, ging ontwerpen, zocht zorgvuldig een kleine, betrouwbare producent uit en opende in Q4 van 2018 haar webshop met damesbadkleding. Ruim drie jaar later – corona kwam er ‘even tussendoor’ – was de eerste fysieke winkel op Bali een feit, na een jaar gevolgd door een tweede.
Lees ook: Duurzaam kinderkledingmerk MINGO haalt ruim 56.000 euro op met crowdfunding
Toekomstplannen met een ‘speciaal persoon’
Voor 2023 heeft Lieke zich een paar doelen gesteld. Een daarvan is om met de nieuwe collectie swimwear, die doorgaat in grotere maten, samen te gaan werken met een ‘speciaal persoon’. Het is iemand die ervoor staat en laat zien dat iedereen er mag zijn.
,,Vorig jaar verkochten we al meer grotere maten en wij willen dat iedereen zich fijn voelt in een badpak. Met het boegbeeld dat we straks hebben, gaan we alle vrouwen bereiken. En nee, we houden het nog even geheim; op 18 mei wordt ze bij de opening van onze brandstore in Haarlem gelanceerd.”
Een tweede doel dat TET. zich stelt voor dit jaar is het verwerven van de B Corp-certificering. Een internationale certificering voor winstgedreven bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu. Deze bedrijven – klein en groot – hebben duurzaamheid een vaste plek in hun DNA gegeven en weten op meerdere manieren waarde te creëren. Een van de manieren om die impact te verwezenlijken is om, naast gebruik van andere milieuvriendelijke stoffen als biologische katoen en bamboevezels, plastic flessen om te zetten in zwemkleding. Het derde doel voor 2023 van TET. is dan ook voor het eind van het jaar de 5000 gerecyclede petflessen aan te tikken.
Lees ook: Startup van de Week: ambitieus duo Circle Closet werkt aan Europa's grootste online kledingkast
Van coronadip naar een eigen winkel op Bali
Corona is ook bij Lieke niet ongemerkt gepasseerd. ,,Toen ik net bezig was met mijn tweede collectie stortte de hele markt in. Daar zat ik dan, op Bali. Ten langen leste ben ik weer in Nederland gaan wonen en heb een baan aanvaard bij een modebedrijf. Ondertussen gaf het mij de gelegenheid eens goed na te denken wat ik nu echt wil. Na een jaar was ik eruit: ik wil blijven ondernemen, maar dan wel op míjn manier. Ik ben radicaal gestopt met alle agenten en verkooppunten in winkels en ben me gaan focussen op online.”
"Ik ben radicaal gestopt met alle agenten en verkooppunten in winkels en ben me gaan focussen op online"
Toen ze de kans kreeg om een eigen winkel te starten op Bali, bedacht ze zich geen twee keer. ,,Ik nam me voor om elk jaar een nieuwe winkel te openen”, zegt Lieke met enig bravoure.
,,Ik zat afgelopen winter tijdens onze vakantie op Bali achterop de scooter van mijn vriend, toen ik in een flits iemand een papier zag ophangen bij een winkelpand. We reden terug om te kijken wat het was. Ik belde mijn aannemer, die meteen kwam. Even later kwamen er opeens heel veel mensen kijken naar dit pand, dat net twee uur leeg bleek te staan. Ik voelde me meteen on top of the world en besloot dat we dit gewoon moesten doen. Nog geen twee uur later zette ik mijn handtekening onder het huurcontract van drie jaar. Gelukkig heb ik een uitstekende aannemer en die heeft alles, zoals vloer, pui, glas, inventaris binnen een paar weken gefikst. Begin maart konden we open.”
Lieke met haar kleermakers op Bali.
Persoonlijke en kleinschalige productie van TET. Responsiblewear
Het merk is dit jaar uitgebreid met een complete damescollectie die je binnenkort gewoon kunt shoppen in Haarlem. Het is altijd Liekes intentie geweest om van TET. een kledingmerk te maken. De zwemkleding werd aangevuld met strandgerelateerde items en nu dan de allereerste complete damescollectie. Als gevolg van deze uitbreiding heeft Lieke gaandeweg wel wat zaken uit handen gegeven.
,,Tot afgelopen zomer heb ik alle pakketjes nog zelf ingepakt, maar ik ben blij dat dit nu via een magazijn verloopt.” Alle facetten van haar bedrijf heeft Lieke nog altijd in eigen hand. Ze heeft continu enkele stagiaires voor haar werken en heeft voor de winkels uiteraard personeel aangenomen. De kleding wordt met de hand vervaardigd door kundige kleermakers op Bali zelf. ,,Ik wil niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de mensen. In elk kledingstuk staat de naam van de kleermaker die het heeft gemaakt. Dat maakt het persoonlijk en dat vind ik belangrijk.”
Lees ook: Is het nieuwe duurzame warenhuis TOMO een 'gamechanger'?