Nieuws Actueel

Verffabriek Nelf: een eeuw oud, 13 meter aan jaarverslagen

Dit jaar bestaat de Nederlandse Elektrische Lakfabriek, Nelf, uit Marrum een eeuw. Dagblad van het Noorden maakte een historische overzicht.

DeOndernemer | Foto's: Nelf 19 april 2016

Nelf1065

In het rijksarchief in Leeuwarden ligt 13 meter aan jaarverslagen, handelscorrespondentie en verfrecepten. Desondanks is het ontstaan van de verfindustrie in Nederland nooit goed geboekstaafd, zegt Barted de Vries van Tresoar, van het Fries Historische en Letterkundig Centrum. De bronnen werden achtergelaten door de vijf verffabrieken van het noorden van het land en De Vries is sinds 2013 begonnen met het inventariseren ervan.

Van stoom naar elektriciteitDe oprichters van Nelf, Aalderik Koster en Fokko Sterringa, kozen voor elektrische aandrijving van de verfmolens. Concurrenten in die tijd draaiden nog op stoom. Een verstandige investering van Nelf, die uiteindelijk alle concurrenten opslokte.

De ervaring hadden de twee huisschilders opgedaan bij de Groningse lakfabriek Sikkens en nu wilden ze zelf - voor 5670 gulden - zo'n fabriek beginnen.

MiljoenenomzetNu, 100 jaar later, stijgt de omzet nog steeds. Nelf heeft vestigingen in Oost-Europa, zo'n honderd arbeidskrachten, een omzet ruim boven de 15 miljoen euro, en dit jaar investeren ze 1.5 miljoen in een nieuw, brandveilig magazijn.

Lees verder op DagbladvanhetNoorden.nl

Nelffabriek jaren '30

Voorraad grondstoffen

Bezoek Duitse leraren aan de fabriek in 1938

Productie begin jaren '50

Laboratorium

Productie Feenstra Verf in 1962

Luchtfoto Nelf Lakfabrieken in 1962