Actueel

Olie van eigen walnoten

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Kien Glerum, Elly Glerum en Lies Appelman (van links naar rechts) proeven van de notenpesto die Frédéric Lerouge van de Mobiele Fruitpers Zevergem heeft meegenomen naar Ovezande. Op de voorgrond aangeleverde walnoten die mee naar België gaan om er olie van te maken. Foto: Johan van der HeijdenHet proces begint met het machinaal kraken van de noten. Hierna volgt het sorteren, waarbij met de hand alle schilresten en slechte noten verwijderd worden. Bij de Mobiele Fruitpers Zevergem ondergaan de noten een zogeheten koude persing, wat inhoudt dat de vetzuren, antioxidanten en vitamines behouden blijven doordat de temperatuur van de olie bij het persen niet boven de vijftig tot zestig graden komt. Vervolgens krijgt de olie de tijd om te bezinken, waarna de olie wordt weggezogen en gebotteld.Geen demonstratie dus, maar wel allerlei proeverijtjes en een hoop nuttige informatie. De interesse voor walnootolie van eigen oogst is er, merkt Frédéric aan de constante aanloop. Alleen de hoeveelheden mogen van hem wat groter. "Het is de eerste keer dat wij walnoten inzamelen in Zeeland; ik kan me voorstellen dat mensen eerst willen proberen. Onze ervaring is dat aan olie van eigen walnoten een verhaal kleeft. En een zekere trots."