Nieuws Actueel

Proef met verkoop van alcohol in reguliere winkels Zwolle

De gemeente Zwolle is akkoord met een - strak gereguleerde - proef voor de verkoop van alcohol in reguliere winkels. Bovendien wordt over twee maanden een informatiepunt over alcohol, handhaving en preventie geopend.

Janske Mollen | Foto: Pixabay 26 februari 2016

Proost pixabay

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van ChristenUnie-raadslid Johannes de Vries. "Zo werken we in Zwolle samen aan een verantwoorde omgang met alcohol", zegt De Vries.

Het raadslid is tevreden met de toezegging van het college dat het op korte termijn met regels komt voor de proef die in Zwolle wordt gehouden met de verkoop van alcohol in reguliere winkels. Met de door de Vereniging Nederlandse Gemeenten geïnitieerde pilot worden voor maximaal 25 winkels 'mixfuncties' - het verkopen van alcohol naast 'normale retail' - mogelijk gemaakt.

MaximumHet college schrijft dat er een maximum van twee alcoholische drankjes per persoon zal gelden. Voor deelnemende winkels geldt bovendien een strakke controle op leeftijdsgrenzen. Winkels die een jonge doelgroep aanspreken, zijn uitgesloten voor de pilot.

"De ChristenUnie denkt graag mee over een aantrekkelijke en eigentijdse binnenstad, waar ook het beperkt toestaan van mixfuncties aan moet bijdragen", zegt De Vries. "Voor mij staat voorop dat een dergelijke pilot echter geen afbreuk mag doen aan een verantwoorde omgang met alcohol."

VerantwoordDe Vries lanceerde in augustus 2014 bovendien het idee voor een telefonisch en digitaal informatiepunt over de verkoop van alcohol. Een meerderheid in de gemeenteraad steunde daarop zijn voorstel, dat mede door het CDA werd ingediend. De Vries: "Voor een verantwoorde omgang met alcohol moet de gemeente samen optrekken met jongeren, ouders en de verkopers van alcohol. Een centraal informatiepunt kan daarbij helpen. Wie een feestje organiseert, kan daar informatie krijgen over wat wel en niet verantwoord is. Als het toch misgaat, kan ook dat daar aan de gemeente gemeld worden. Ik ben blij dat het informatiepunt binnenkort al in de lucht is."