Nieuws Recreatie en toerisme

Ondernemer Hennie van der Most clasht met gemeente Rotterdam over pretpark

Ondernemer Hennie van der Most ligt overhoop met de gemeente Rotterdam over de omgeving van het attractiepark in Rotterdam-Zuid waar hij al jaren aan werkt.

Peter Groenendijk, Inge Janse (AD) 12 december 2022

Van der most pretpark Rotterdam

Hennie van der Most in zijn pretpark in Rotterdam dat maar niet van de grond wil komen, in de oude afvalverbrandingsfabriek op Zuid. Foto: Frank de Roo

Ook zat hij in 2020 zo in financiële problemen, dat hij de gemeente om een miljoenenlening vroeg. De problemen ontstonden doordat zijn medeaandeelhouder zich had teruggetrokken. Dat blijkt uit correspondentie tussen de gemeente en Van der Most, die het AD in handen kreeg na een beroep op de Wet Open Overheid (Woo).

Van der Most is al tien jaar bezig met de ontwikkeling van een attractiepark rond de voormalige afvalcentrale in Rotterdam-Zuid. Het moest zijn laatste kunstje worden, het sluitstuk van een loopbaan vol wonderlijke zakelijke avonturen, zoals een kerncentrale in Duitsland die hij ombouwde tot een attractiepark. Het maakte hem tot een van de bekendste ondernemers van Nederland.

Lees ook: Deze miljonair werkt al 10 jaar aan pretpark, maar komt niet verder: ‘Meer werk dan ik dacht’

Opening Speelstad Rotterdam lijkt ver weg

Maar tien jaar nadat hij het voormalige AVR-terrein in handen kreeg, lijkt opening nog altijd ver weg, zo schrijft het AD. Op een reuzenrad zonder gondels na doet weinig op het terrein denken aan een pretpark. En dan is er nog het terrein er pal naast: daar zit afvalrecyclingbedrijf Van Leeuwen, dat eigenlijk allang zou zijn verhuisd.

Daarover ligt Van der Most zwaar met de gemeente in de clinch, blijkt uit de stukken. Want volgens Van der Most is hem in 2013 ‘honderd procent zeker’ toegezegd dat het bedrijf binnen vijf jaar weg zou zijn. Het rommelige bouwterrein vol afval en herrie is geen fijne buurman voor een pretpark.

"Ik had een heel teleurge­stel­de (zwak uitgedrukt!) Hennie aan de telefoon"

Medewerker van Hennie van der Most, in een bericht aan de gemeente

Eind 2020 begint een mailwisseling tussen de assistente van Van der Most en ambtenaren van de gemeente, waarin de spanning steeds verder oploopt. ‘Een zeer teleurstellende mail’, schrijft de assistente, nadat een ambtenaar heeft uitgelegd dat de verhuizing van het recyclebedrijf niet aanstaande is. ‘U heeft de heer Van der Most grote problemen bezorgd.’

'Ik begrijp dat Hennie van der Most teleurgesteld is'

En in maart, als blijkt dat er nog geen schot in de zaak zit: ‘Ik had een heel teleurgestelde (zwak uitgedrukt!) Hennie aan de telefoon, die mij het negatieve nieuws vertelde over de uitgestelde verplaatsing. Hoe betrouwbaar zijn de toezeggingen die vanuit de gemeente worden gedaan? Uit onze ervaring nu is, helaas, gebleken dat die toezeggingen geen enkele waarde hebben en slechts holle frasen zijn.’

Lees ook: Hennie van der Most slaat megaslag: haalt Duits pretpark voor schijntje naar Rotterdam

Van der Most vindt volgens zijn assistente dat de gemeente niet probeert samen een oplossing te vinden. Ze schrijft: ‘Als Hennie de bevestiging krijgt dat er méégewerkt wordt in plaats van tégengewerkt, kan ik Hennie ervan overtuigen de pers nog even buiten de deur te houden.’

De betrokken ambtenaar antwoordt: ‘Ik begrijp dat Hennie van der Most teleurgesteld is. (...) Dat wij als ambtenaren niet betrouwbaar zouden zijn of dat wij Hennie tegenwerken, doet geen recht aan onze inspanningen.’

Het attractiepark van Van der Most aan de Rijnhaven vanuit de lucht. Foto: Roel Dijkstra

Het wonderlijke is dat terwijl Van der Most fulmineert over de buren, de ontwikkeling van zijn attractiepark intussen nauwelijks vordert. Van der Most gaf eerder al toe dat dat met financiële beperkingen te maken had.

Hoe ernstig die beperkingen waren, blijkt pas uit de door het AD opgevraagde stukken. ‘De heer Van der Most geeft aan dat zijn medefinancier zich inmiddels heeft teruggetrokken. Van der Most is hierdoor in financiële problemen gekomen’, schrijft de gemeente. Van der Most heeft volgens een gespreksverslag aangegeven ‘dat hij met een lening van 3 miljoen euro Speelstad kan afmaken’ en de deuren medio 2022 zouden kunnen openen. De gemeente wil daar niet aan meewerken.

Omwonenden voeren actie

Intussen blijft Van der Most zich opwinden over de buren. Vanaf eind 2021 verloopt de communicatie via zijn advocaat. Als de gemeente in februari dit jaar aangeeft dat het recyclebedrijf mogelijk verhuist in de tweede helft van 2023, is dat volgens de advocaat ‘echt te laat’. ‘Ik wil in herinnering roepen dat de eerste twee streefdata inmiddels ruimschoots zijn verstreken.’

De gemeente zegt in een reactie aan het AD dat de verhuizing van Van Leeuwen ‘geen voorwaarde’ is voor de opening van het attractiepark. De gemeente heeft wel een nieuwe locatie voor het bedrijf gevonden, maar omwonenden van die nieuwe plek voeren actie en dreigen met rechtszaken. Ook de gemeente Barendrecht mengt zich in de strijd.

Het pretpark zoals Van der Most het in gedachten had. Foto: Frank de Roo

Duits pretpark Kernwasser Wunderland

Volgens een woordvoerder hoopt de gemeente nog steeds dat ‘Rotterdammers zo snel mogelijk een bezoek kunnen brengen aan Attractiepark Rotterdam’. Maar hoe snel dat zal zijn?

Van der Most stelt in een reactie dat de ergste financiële problemen inmiddels achter de rug zijn. Dit jaar verkocht hij twee ondernemingen die hij nog in handen had: De Koperen Hoogte voor ruim 2 miljoen euro, zijn Duitse pretpark Kernwasser Wunderland voor een veelvoud daarvan.

Met de opbrengst van de verkoop heeft Van der Most de beoogde aandeelhouder terugbetaald die hem in 2020 verliet, zegt hij. Die man (‘Hij heeft me belazerd, maar een naam wil ik niet noemen’) had zo’n 12 miljoen euro in het park gestopt, maar wilde dit terug. Volgens Van der Most was dat omdat Van Leeuwen maar niet vertrok én omdat de huur van het terrein (de erfpacht) in 2030 zou stoppen.

"Niet te filmen, zo uniek wordt het"

Hennie van der Most

Van der Most stelt intussen dat zijn park op 1 april volgend jaar dan écht opengaat. Al is het eerst gedeeltelijk. ,,Met een ijsbaan, botsautobaan, schommelschip, restaurants, feestzaal, achtbaan, kinderspeeltuin en klimwand.” Andere attracties volgen later − maar ze zijn het wachten waard, zegt hij. ,,Niet te filmen, zo uniek wordt het.” Volgens de ondernemer wordt het misschien niet het mooiste park van Nederland, maar wel ‘het meest aparte’.

Van der Most kan tot 2030 met het terrein doen wat hij wil

Mocht Attractiepark Rotterdam opnieuw niet opengaan, dan kan de gemeente niets doen. Uit de overeenkomst die de gemeente in 2012 met Van der Most sloot, blijkt dat hij tot het eind van de erfpacht (in 2030) met het terrein kan doen wat hij wil.

Van der Most zegt dat de gemeente hem inmiddels heeft toegezegd dat hij eeuwigdurende erfpacht krijgt en dus gegarandeerd met het park verder kan na 2030. De gemeente ontkent in een reactie dat daar toezeggingen over zijn gedaan.

Lees ook: Na twee heftige jaren snakken pretparken Walibi en Slagharen naar een 'ouderwets seizoen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws