Nieuws Actueel

Theatergroep Young Ones wordt stadsgezelschap Zwolle

Theatergroep The Young Ones wordt het stadsgezelschap van Zwolle. Een intensieve samenwerking met Zwolse Theaters moet de cultuursector in de stad een flinke stimulans geven en het bestaan van het gezelschap voor langere tijd veiligstellen.

Arnoud de Vries | Foto: Frans Paalman 23 december 2016

Young ones

De kruisbestuiving met de theaters komt op een perfect moment voor de jonge acteergroep. Met de naderende sloop van zijn huidige locatie - de voormalige Michaëlskerk - in het verschiet en het uitblijven van subsidies staat The Young Ones op een kruispunt in zijn bestaan.

Het intrekken in Odeon, The Young Ones huren er kantoor- en repetitieruimte, is niet het belangrijkste van de samenwerking. Artistiek leider van The Young Ones Jeroen Kriek: "Het moment is goed, maar zonder noodzaak van een nieuwe plek zouden we ook samen gaan werken. Twee jaar spraken Keimpe de Jong (programmeur Zwolse Theaters. red.) en ik elkaar al over dit plan. De omstandigheden hebben het proces enkel versneld."

Creatieve talenten

Zwolle moet door deze, volgens beide mannen 'unieke', samenwerking naast een broedplaats ook een vestigingsplek voor creatieve talenten worden. "Deze stad heeft een echte underground, mannen als Herman Brood, Typhoon, Opgezwolle. Zwolle moet voor zulke types niet alleen een springplank zijn, maar 'the place to be'."

"Zwolse Theaters is nu vooral een presentatieplek", vertelt De Jong. "Mensen komen hier optreden, het publiek komt kijken en beide vertrekken na afloop weer. Met The Young Ones zitten we dichter op het productieproces, kunnen we meedenken en krijgen we meer verbondenheid met de stad."

Signaal aan politiek

Met deze samenwerking geven ze ook een signaal af aan de politiek stellen ze. Zwolse Theaters en The Young Ones zijn belangrijk voor de stad en door de samenwerking kunnen ze verder groeien.

Gemeente en provincie blijven subsidie verstrekken: "Het geldbedrag dat we krijgen verandert niet, we zijn alleen veel vrijer om het te besteden."