Momenteel zijn er nog iets minder dan 45.000 hotels, cafés en restaurants. En hoewel de daling vorig jaar redelijk beperkt bleef - er verdwenen bijvoorbeeld 227 kroegen op een totaal van ruim 8.000 - maakt de belangenvereniging zich toch zorgen.
,,De winstmarges daalden gemiddeld met 2 procentpunten ten opzichte van 2022. Dat is geen verrassing gezien de enorm gestegen kosten van energie, personeel, inkoop en huisvesting. Dit zijn kosten die horecaondernemers niet of nauwelijks door kunnen berekenen aan hun gasten”, laat KHN weten aan NU.nl.
Het is een domper op de feestvreugde, want 2023 was het eerste jaar dat de horeca weer het hele jaar open kon zijn na drie achtereenvolgende jaren met lockdowns. De opbrengsten stegen afgelopen jaar dan ook met 14 procent naar 31 miljard euro. Ook het aantal bestellingen ging omhoog, met 6,7 procent.
Die groei was er vooral in het eerste kwartaal, omdat een jaar eerder nog sprake was van een lockdown. ,,Het tweede en derde kwartaal van 2023 vertoonden een ander beeld, met zelfs een krimp in het volume bij cafés en fastfoodbedrijven”, stelt de horecavereniging.
Lees ook: Won Yip kijkt terug en vooruit: ‘Stoppen als je marge minder is dan 20 procent’
Minder uitgaven in horeca in 2024
Voor het komende jaar zijn de voorspellingen niet veel beter. Zo verwachten banken dat de horeca nauwelijks extra bestellingen krijgt. Ook groeit de economie naar verwachting amper, terwijl mensen wel te maken krijgen met inflatie en daardoor mogelijk zuiniger zijn met hun uitgaven. Ook het personeelstekort blijft de sector voorlopig parten spelen.
Ook FSIN, een kennisplatform voor de foodsector, ziet dat de horeca het in het afgelopen jaar moeilijk had. Wel zijn ze iets positiever over het komende jaar. De organisatie wijst erop dat de koopkracht van veel mensen stijgt, de werkloosheid laag blijft en het toerisme aantrekt. Daardoor zouden de winsten bij horecabedrijven dit jaar kunnen stijgen.
Lees ook: Horeca verwacht in 2024 ook lastig jaar: ‘Hoever kun je je prijzen aanpassen?’