Nieuws Actueel

Zestig voetbalvelden met zonnepanelen

Van onze redactie 15 januari 2016

Zestigvoetbalveldenaanzonnepanelen1065

Het Groningse Delfzijl krijgt het grootste zonnepark van Nederland. Sunport Delfzijl, 123.000 zonnepanelen, wordt zestig voetbalvelden groot en moet eind dit jaar klaar zijn. Het park krijgt een capaciteit van 30 megawatt, het equivalent van tien windmolens. Met het project is een investering van 30 miljoen euro gemoeid.

Lees ook: Google wil data-opslag Eemshaven verdubbelenDe ontwikkeling van het park is in handen van het Duitse bedrijf Wirsol. "Voor ons is Sunport Delfzijl een grote stap om een belangrijke speler te worden in de Nederlandse markt voor duurzame energie."

Verspreid over Nederland zijn er veel plannen voor de ontwikkeling van grote zonneparken. Gemeenten zien zo'n voorziening als een goede invulling voor braakliggende grond. Veel parken komen echter niet van de grond, omdat de benodigde subsidie niet is toegekend. Een van de grootste stroomverbruikers in Groningen wordt het datacentrum van Google, dat momenteel in aanbouw is.Google heeft een aanvraag ingediend om de capaciteit van het centrum te kunnen verdubbelen. In de eerste fase van de bouw investeerde Google al 600 miljoen euro in het Groningse datacentrum.