Blog Patrick Wessels

Retail en horeca betalen prijs van beleid: 'Beëindig lockdown om boostercampagne te boosten'

'Sinds Jaap van Dissel zijn rentree maakte bij de persconferentie van het kabinet, is de boostercampagne definitief op stoom. Tenminste, dat is de officiële lezing', schrijft consumentenpsycholoog Patrick Wessels in zijn nieuwe blog.

Patrick Wessels 3 januari 2022

Boostercampagne ahoy corona vaccinatie

De vaccinatielocatie van het Erasmus MC en Spijkenisse Medisch Centrum in Ahoy. Foto: ANP

Zoals columnist Leon de Winter terecht in De Telegraaf aanhaalde, kwam Jaap van Dissel niet veel verder dan wartaal. En ‘op stoom’, dat betekent in Nederland een opkomst van net 20 procent. Tegelijkertijd krijg ik met m’n geboortejaar 1989 zo rond de jaarwisseling waarschijnlijk de kans om een afspraak te maken. Dat is vreemd, omdat ik niet het idee heb dat ik bij de oudste 20 procent van Nederland hoor.

Het loopt bepaald geen storm met de booster, zo lijkt het. En dat is niet zo vreemd, als je bekijkt wat de oorspronkelijke deal was. De overheid zou met man en macht vaccins beschikbaar maken, die wij dan gewillig in de arm zouden laten spuiten. Daar stond wel wat tegenover, namelijk dat we het oude normaal terug zouden krijgen. En ‘we’ betekent in dit geval iedereen, dus zowel consument als winkelier. En sportvereniging, bioscoop en restaurant. We zouden ons leven weer terugkrijgen zoals we dat gewend waren.

'Retail en horeca betalen prijs van het zwakke beleid'

Het behoeft geen uitleg dat dit anders is gelopen. Het land zit stevig op slot. Dat wil zeggen, de horeca en winkels zijn dicht. Van een slot is geen sprake als je kijkt naar het bedrijfsleven. Zowel als consumentenpsycholoog als copywriter ben ik drukker dan ooit. Natuurlijk zijn de vergaderingen nog altijd videomeetings, maar verder is er bijzonder weinig van het virus of uitwerkingen daarvan te merken.

En daar wringt het. De retail en horeca betalen de prijs van het zwakke beleid, waarbij de gedragsunit voor het kabinet er nog steeds is maar weinig lijkt te worden betrokken. Of waar in ieder geval weinig naar lijkt te worden geluisterd. De gedragspsychologen, communicatiespecialisten en behavioural scientists hebben namelijk ongetwijfeld geadviseerd dat zo’n oproep tot een boostervaccin én een lockdown bepaald geen vruchtbare combinatie vormen.

'Grote groep heeft het vaccin laten zetten om vervolgens zorgeloos uit eten te kunnen. Om weer te kunnen reizen, naar de bioscoop te kunnen en te kunnen winkelen'

Zorg dat zoveel mogelijk mensen een goede reden hebben om booster te gaan halen

Hoe zou een marketeer het aanpakken om die boostercampagne een zet te geven? Stel dat je eerder hebt beloofd dat mensen het oude normaal terugkrijgen als ze het vaccin nemen (dat was de belofte). En dat je ze nu wilt verleiden om een boostervaccin te nemen. Wat is dan de enige manier waarop je dat voor elkaar krijgt?

Het kabinet kan niet anders dan de lockdown beëindigen. En er met de open horeca, open winkels en open theaters, pretparken en bioscopen voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen een goede reden hebben om de booster te gaan halen.

Lees ook: Omikron en verlengen lockdown: basis- en voortgezet onderwijs na vakantie open

Zo kunnen ondernemers er indirect voor zorgen dat ook de booster een succes wordt

Bijkomend voordeel? Je hoeft bovendien de retail, horeca en andere gesloten sectoren niet langer pijn te doen met iets dat met meer vaccinaties en/of 2G-beleid wellicht voorkomen had kunnen worden.

Natuurlijk zou het fantastisch zijn als zoveel mogelijk mensen de boostervaccins laten zetten om zichzelf en anderen om hen heen te beschermen. Als ze dan vervolgens zoveel mogelijk tevreden thuisblijven vanwege de lockdown, is dat helemaal mooi meegenomen. Toch is het een illusie dat de grote meerderheid op die manier denkt en redeneert.

Een heel grote groep heeft het vaccin laten zetten om vervolgens zorgeloos uit eten te kunnen. Om weer te kunnen reizen, naar de bioscoop te kunnen en te kunnen winkelen. Het is het oude normaal dat we terugwillen, als belangrijkste motivatie voor een prik. Dus laat het kabinet de nieuwe lockdown zo snel mogelijk eindigen, zodat de ondernemers er indirect voor kunnen zorgen dat ook de booster een succes wordt.

Lees ook: Ondernemer Micha Noot zag corona als een hoax, kreeg het virus, lag in coma en verloor zijn bedrijven

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws