Nieuws Brexit
3 Brexit-scenario's en de impact voor Nederlandse bedrijven
Of het Britse Lagerhuis dinsdag tegen of voor het akkoord dat premier May met Brussel sloot over het vertrek uit de EU stemt; dat het gevolgen zal hebben voor bedrijven in Europa en het Verenigd Koninkrijk staat buiten kijf. Dit zijn drie scenario’s en de impact die het zal hebben voor Nederlandse bedrijven.

De stemming die in december zou plaatsvinden werd door de Britse premier afgeblazen omdat het daarmee een zware nederlaag wilde vermijden. Toch lijkt het een vergeefse poging om een meerderheid te krijgen voor May’s Brexitdeal.
De Brexitdeal haalt een meerderheid
De verwachting is dat de meerheid niet instemt met de deal. Mocht de meerderheid onverwachts wel instemmen dan is het verloop goed te voorspellen. Dan hoeft het Europees Parlement het alleen nog goed te keuren en kunnen de Britten op 29 maart 2019 uit de EU stappen. Vanaf dan zou er verder onderhandeld moeten worden over de toekomstige handelsrelatie. Ondertussen blijven de EU-regels en -wetten in het Verenigd Koninkrijk gelden, waardoor bedrijven de tijd hebben om zich voor te bereiden op nieuwe, nog vast te stellen regels die gelden na 31 december 2020. “Een ‘orderly Brexit’ heeft op korte termijn geen nadelige effecten op de Nederlandse bbp-groei. Op lange termijn blijft de schade beperkt tot een lager bbp in het jaar 2030 van naar verwachting maximaal 1 procentpunt”, zegt sectoreconoom Loek Caris in een rapport van ABN-AMRO over de brexit-stemming.
Lees ook: 10 zaken die je geregeld moet hebben als er geen Brexit-deal komt
De Brexitdeal haalt geen meerderheid
Haalt het conceptakkoord de stemming niet, dan stevenen we af op een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Er zijn dan op 29 maart geen afspraken over het verkeer van goederen, diensten en personen. Dit scenario zonder overgangsperiode heeft grote gevolgen voor Nederlandse bedrijven. Volgens ABN-AMRO zal het vertrouwen van huishoudens (consumptie) en bedrijven (investeringen) in de economie afnemen. Ook daalt de koers van het Britse pond bij deze zogenoemde harde brexit verder. Doordat de Nederlandse goederen en diensten voor de Britten duurder worden, zijn ze dus onaantrekkelijker. “Dit scenario kost Nederland dit jaar 0,5 procentpunt aan bbp-groei en volgend jaar nog eens 0,25 procentpunt, zo verwacht ABN AMRO.
Dit scenario zal enorme economische consequenties met zich meebrengt. Met name op het gebied van import en export omdat een wanordelijke Brexit de terugkeer van grenscontroles betekent.
Paul van Lier, financieel directeur bij Heebink Logistic Services, ziet een wereld met slagbomen bij de grens, lange wachttijden en een eindeloze papierwinkel met angst en beven tegemoet. “Een chauffeur van ons die bij een Brits douanehokje binnen moet om een stempel te halen. Zoals vroeger. En dat de inhoud dan gecontroleerd wordt. Van oudere chauffeurs hoor ik dat dat vroeger wel een volle dag kon duren”, zegt hij in het AD. “Als wij bij de douane moeten wachten, kost dat geld. Uiteindelijk betaalt de eindgebruiker, de Britse consument de hogere rekening.”
Lees ook: Brits Lagerhuis keurt Brexit-deal af (432 tegen - 202 voor)
Verschillende bedrijven zijn al bezig met voorsorteren door voorraden te verplaatsen, blijkt uit een rondgang van het Eindhovens Dagblad. “Een file van 2.500 vrachtwagens voor de grensoversteek bij Calais", schetst Ad Kuijken van transportbedrijf KLG Europe in Eersel in de krant. Voor twee belangrijke klanten, een chemie- en een elektronicabedrijf, heeft KLG grote voorraden die in het Verenigd Koninkrijk lagen naar het Europese vasteland gebracht, om leveringsproblemen te voorkomen.
Het Veldhovense bedrijf in prefab bouwmaterialen Byldis doet het andersom. Zij zorgen ervoor dat ze een voorraad van iets meer dan duizend bouwmaterialen in Londen hebben staan, zegt directeur Jacco van Dijk in het ED.
Lees ook: Transporteurs vrezen Brexit-nachtmerrie: uren wachten voor Britse douane
De Britse regering komt terug op Brexit
Sinds het vorige referendum loopt er een campagne voor een nieuwe volksraadpleging over het EU-lidmaatschap. Mocht het tot een nieuw referendum komen, dan bestaat er volgens dagblad Trouw de kans dat ook de optie ‘in de EU blijven’ op het stembiljet komt. Eigenlijk is het daarvoor al te laat, aldus de krant. Voor een nieuw referendum is namelijk een nieuwe wet nodig en dat kost enkele weken. En tel daar nog minimaal vier maanden campagnetijd bij op. De EU moet in dit geval hoe dan ook akkoord gaan met uitstel van de Brexitdatum. In de tussentijd blijft het Verenigd Koninkrijk de EU-regels hanteren, waardoor de effecten voor Nederlands minimaal zullen zijn.